Bib Geraardsbergen start een medialab

16427293_1234017689997536_6368366255570074830_n

Foto Facebook Bibliotheek Geraardsbergen

Geraardsbergen, 08/02/2017: Cultuurconnect, de Vlaamse organisatie die instaat voor ondersteuning van het lokaal cultuurbeleid, heeft het Medialab van de bibliotheek van Geraardsbergen uit 99 projecten uitverkoren tot één van de meest vernieuwende op het vlak van bibliotheekwerk.  Voor het eerste project in het kader van het  Medialab, zoekt de bib gemotiveerde jongeren die aan de slag willen met fotografie, fotobewerking, videobewerking en webdesign

Problemen en opportuniteiten

Met het Medialab wil de bib van Geraardsbergen tegemoet komen aan zowel de problemen als de opportuniteiten die het gevolg zijn van de digitalisering van onze samenleving. Bibliothecaris Paul De Taeye: ‘De digitalisering heeft steeds meer effecten op ons dagelijks leven. Of het nu om studie of werk of vrije tijd gaat, zonder elementaire ICT-kennis kan men bijna niet volwaardig meer functioneren in deze samenleving. Die digitalisering cre ëert veel kansen, denk bijvoorbeeld aan apps die ons leven gemakkelijker maken. Maar er is ook een keerzijde: een heleboel mensen kunnen de evolutie niet volgen en raken sociaal, maatschappelijk en economisch achterop. Ons medialab wil zowel de digitale kansen grijpen door kinderen te leren programmeren en door jongeren creatief aan de slag te laten gaan met de nieuwe media. Maar tegelijk willen we dat iedereen, ook senioren en kansarmen, mee is met de ICT-evolutie door het aanbieden van cursussen en workshops.’

Meerwaarde

Schepen van bibliotheek Kristin Vangeyte: ‘Het bestuur vindt zo’n Medialab een meerwaarde. Daarom zal er ruimte voor voorzien worden in het nieuwe bibliotheekgebouw. Het zal een plek worden voor cursussen, workshops, digitaal experiment en creativiteit. Het medialab zal ook samenwerken met een stadsradio, die ook een plekje krijgt in het nieuwe gebouw.’

Gemotiveerde jongeren gezocht

Paul De Taeye: ’Voor het eerste project in het kader van ons Medialab, zoeken we gemotiveerde jongeren die aan de slag willen met fotografie, fotobewerking, videobewerking en webdesign. Geïnteresseerden moeten tussen 10 en 25 jaar zijn. Ze krijgen van ons gratis workshops, en als tegenprestatie verwachten we engagement om een project af te werken, zoals een fotoreportage maken of mee helpen een professionele website bouwen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op onze website www.geraardsbergen.be/bibliotheek of op het nummer 0498 25.67.26.’ Het medialab geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Cultuurconnect, de Jeugddienst en fablab Astertechnics.