Lezersbrief Bert Broos, organisator Kasseifeesten Zegelsem: ‘Brakel organiseert graaicultuur en doet aan favoritisme’

15895183_752487011566584_5997013967271143565_n

Subsidies rijzen de pan uit: Brakel organiseert graaicultuur en doet aan favoritisme

Met grote verbazing lazen wij dat Carnaval Brakel zomaar 5000 euro uit de gemeentekas ontvangt om carnaval te organiseren. Komt daar nog eens bij dat er twee dossiers lopende zijn bij het waarborgfonds van de cultuurraad (goed voor elk 1000 euro) en daarboven nog eens 620 euro subsidie van Toerisme.  

Dit lijkt mij een aardig sommetje voor de organisatie van een evenement dat amper enkele uren duurt. De organisatie zorgt zelf ook voor geld in het laatje door een reclameblad uit te geven en in de stoet rijden meer betaalde reclamewagens dan carnavalwagens. Om nog te zwijgen van de opbrengst van het zuipfestijn.

Onze vraag is waar dit geld allemaal voor dient ? Voor twee weken was er carnaval in Zwalm en daar krijgen de organisatoren alleen een subsidie van 600 euro van de Zwalmse cultuurraad.

Wij zijn organisator van de Kasseifeesten in Zegelsem, een activiteit die veruit het meeste volk trekt in Brakel . Met foto’s kunnen we dit best aantonen.

Wij trachten de kosten te beperken maar wij kunnen niet buiten een aantal vaste kosten (optredens, medisch personeel, Sabam, huur materiaal,…). Als we grote namen zouden vragen, zouden de inkomsten de uitgaven wellicht niet dekken. Gaat de gemeente dan bijspringen ?

We denken steeds na voor we een euro uitgeven. Toch vinden we het bijzonder jammer dat bij onze organisatie zomaar 250 euro werd geschrapt door de gemeente voor onze uitgebreide tentoonstelling in de kerk. We stellen ons vragen over de rechtlijnigheid en de transparantie van deze beslissingen.

Brakel heeft adviesraden die subsidies kunnen toekennen. Onze grote vraag is dan aan welke eisen men moet voldoen om gemeentelijke subsidies uit de pot van de belastingbetaler te krijgen. Als iedereen komt aankloppen dan zit men ongetwijfeld met precedenten en zal deze subsidiecultuur snel be ëindigd zijn.

Namens de organisatoren van de Kasseifeesten

Bert Broos


Wil jij ook een lezersbrief schrijven?

Zij van wez’n. Ni de wett’n spell’n en gien  snab’ of een beete geven. Mor ne stamp tegn den intpot dat hij/zij al schrijven vurtlupt, da mag. Es’t sop de koale nie werd of tes ’n scheete in ’n flesse, èt tos au muile.

(Vertaling : Argumenteer streng maar rechtvaardig en hanteer een gematigd taalgebruik, zo niet bewaar je beter de stilte.)

Vermeld je volledige naam. We bewaren je mail voor het geval er dispuut is. Respecteer de wetgeving. De Beiaard behoudt het recht op inkorting en redactie, op weigering, zonder verhaal. Publicatie houdt niet in dat De Beiaard achter de argumenten van de schrijver staat. De schrijver blijft te allen tijde en volledig verantwoordelijk voor de inzending. Stuur je mail naar de redactie.