Zottegem wil uitpakken als Dorp van de Ronde

16651245_10210326923242233_872874501_o

Zottegem; 10/02/2017:  Zottegem is ‘Dorp van de Ronde 2017-2019’ en dat zullen ze in Vlaanderen geweten hebben. Zottegem wil geen ‘Dorp van de Ronde’ zijn voor één dag per jaar. Drie jaar lang zet De Egmontstad de koers centraal en tekent een creatief programma uit, met als klap op de vuurpijl natuurlijk de jaarlijkse doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Met de baseline ‘De kasseien maken de koers’ en tal van leuke initiatieven wil het Stadsbestuur de regio warm maken voor het wielrennen.  

16667745_10210326830479914_766712594_o

‘De kasseien maken de koers’

Echte wielerkenners weten het natuurlijk al langer: de Ronde is de Ronde niet zonder de kasseien van de Paddestraat en de Lippenhovestraat. Ze spelen al jaren een prominente rol in het parcours en zetten onze Egmontstad als wielerstad op de kaart. Die kasseien vormen de rode draad voor het project ‘Zottegem, Dorp van de Ronde’, drie jaar lang. Onze baseline wordt: ‘De kasseien maken de koers’!

De Zottegemse baseline zal ook terug te vinden zijn langs het parcours. Zo worden de kasseistroken waar we zo trots op zijn gesierd door spandoeken en banners met de slogan. Bovendien worden de renners op de oude Romeinse heirweg, de Paddestraat, verwelkomd door een legioen Romeinse legionairs.

De renner die als eerste over de kasseien van de Zottegemse Paddestraat rijdt, mag zich een jaar tot ‘Koning van de Paddestraat’ kronen. Aan de titel is een mooie trofee verbonden en een etentje voor twee aan de voet van de Paddestraat in het gastronomisch pareltje ‘Two Cooks’.

16700025_10210326829799897_58884125_n

 Rondelied ‘De Koers es doar!’

De koers zit in de genen van de Zottegemnaar. Zo erg zelfs dat de Platte Choco’s, nu al een legende in Zottegem, een speciaal Rondelied gecomponeerd hebben voor ‘Zottegem, Dorp van de Ronde’. Het nummer kreeg de titel ‘De Koers es doar’ mee en wordt gezongen in het Zottegemse dialect. Het is een ode aan de koers die over onze kasseien dendert. Een echt feestnummer en meezinger die ongetwijfeld de harten van wielerminnend Zottegem zal veroveren.

16709551_10210326831959951_2104214985_o

De Kleine Flandrien

‘Zottegem, Dorp van de Ronde’ wil zich ook richten op gezinnen met kinderen. Onze nieuwe mascotte ‘De Kleine Flandrien’, moet kinderen, ouders en grootouders warm maken voor de koers. Hij is eigenlijk wie we diep van binnen allemaal zijn: een klein jongetje dat droomt om ooit Vlaanderens mooiste te winnen. De kleine Zottegemse wielerheld werd getekend door aanstormend striptekentalent, Kristof Berte.

 

De Kleine Flandrien krijgt in Zottegem zijn eigen bewegwijzerde fietsroute die start aan de dienst Toerisme waar alle Kleine Flandriens binnenkort een ‘Kleine Flandrien-pakketje’ kunnen krijgen met de fietsroute en enkele leuke Kleine Flandrien-gadgets. Voor een pakketje tel je 2 euro neer.

16651879_10210326923042228_973053844_n

In samenwerking met Huis van het Kind Zottegem en de Bib zal ook een wedstrijd georganiseerd worden met kleurplaten van ‘De Kleine Flandrien’. Er worden ook ‘Kleine Flandrien’-onderleggers voorzien voor eetfestijnen van verenigingen, horecazaken en handelaars uit Zottegem. ‘De Kleine Flandrien’ zal bovendien persoonlijk de Rondekaravaan welkom heten in Zottegem. Wie dat wil kan gratis onderleggers, kleurplaten of een leuke ‘Welkom Ronde’-affiche ophalen in de Dienst Toerisme, in het Huis van het Kind en in het Sanitary. Zo weet het peloton dat het heel erg welkom is in onze Egmontstad.

“De Kleine Flandrien’ krijgt ook zijn eigen champagnemerk met bijhorende champagnekurk en etiket. Dat wordt met een beperkte oplage van een driehonderd flessen een echt collectors item zowel voor champagne- als voor wielerliefhebbers. De flessen zijn te koop op de Dienst Toerisme. Voor één fles tel je 25 euro neer, voor een karton betaal je 130 euro.

16706988_10210326892281459_2082648814_n

Wielergek het hele jaar door!

Zottegem is ‘Dorp van de Ronde’ het hele jaar door! Er worden verschillende leuke activiteiten georganiseerd in het kader van de koers in de Egmontstad.

Op donderdag 30 maart brengt Action Zoo Humain in CC Zoetegem de oervlaamse voorstelling ‘Flandrien’ rond wielrennen. Een must voor wielerliefhebbers. Kaarten zijn te verkrijgen via CC Zoetegem.

In de Stedelijke bibliotheek wordt een heus Ronde-circuit uitgewerkt. Wielerfanaten kunnen er hun hart ophalen bij een selectie Rondekunst en boeken over de Ronde en de koers. De speciale wielertentoonstelling loopt van 15 maart tot 10 april in de Stedelijke bibliotheek.

Op donderdag 4 mei brengen Bert Haelvoet en Roy Aernouts ‘Sketch 1’ over de wereld van een man die te midden van de vluchtelingencrisis en terreurdreiging besluit om zijn fiets te verkopen. Een echte aanrader. Kaarten zijn te verkrijgen via CC Zoetegem.

 2 april 2017: Vlaanderens Mooiste op groot scherm!

Op zondag 2 april is het dan eindelijk zover! Vlaanderens mooiste houdt vriend en vijand in de ban. In Zottegem wordt de doortocht van Vlaanderens mooiste gevierd met een gratis wielerontbijt, optredens en de Ronde van Vlaanderen op groot scherm! Iedereen is welkom.

14563591_10153849859717541_7933828633254461986_n

Het evenement is een organisatie van Lamoral Music Zottegem en Stad Zottegem. Vanaf 9 uur kan iedereen terecht op de Heldenlaan in centrum Zottegem voor een gratis wielerontbijt. Om 11 uur komen De Platte Choco’s het offici ële Rondelied ten berde brengen, rond 12 uur wordt de doortocht van de Elite dames verwacht, een klein uurtje later is het dan de beurt aan de eliterenners. Echte wielerliefhebbers kunnen dan in een gezellig kader de koers volgen op groot scherm! Er wordt afgesloten met een DJ-set van DJ Daddy Cool.

 

‘Zottegem, Dorp van de Ronde’ — door iedereen, voor iedereen!

Zottegem wordt drie jaar lang (wieler)knettergek! Het is onze ambitie om drie jaar lang alle zeilen bij te zetten en onze Egmontstad als echte wielerstad op de kaart te zetten. Daarom doen we ook een oproep aan alle geïnteresseerden, verenigingen, horeca, middenstand om samen met ons de wielergekte te promoten. Wie zelf een leuk idee of voorstel heeft in het kader van ‘Dorp van de Ronde’, wie graag onze Kleine Flandriens wil verrassen met een kindermenu, wie zijn etalage wil pimpen in ware Rondestijl of wie zelf een wielerinitatief wil uitwerken kan contact opnemen met Danny Lamarcq via danny.lamarcq@zottegem.be.