Fotoreportage: VBS Grotenberge bouwt polyvalente sportzaal en een multifunctionele mediaklas

dsc_0082

Grotenberge, 13/02/2017: De Vrije Basisschool uit Grotenberge kan eindelijk uitkijken naar de afwerking van de nieuwe sportzaal, het sanitair blok en een polyvalente mediaklas (digitaal centrum). Daarnaast werd ook de refter uitgebreid en voorzien van een hedendaagse keuken. De volledige buitenomgeving ontving een face-lift en kleuters ravotten reeds in een avontuurlijke spelomgeving. Benaderende kostprijs 3.500.000,00 euro waarvan 70% wordt gesubsidieerd. 

 

dsc_0077

Bij deze realisatie stelden de ontwerpers Aitarchitecten uit Zottegem 5 kernwoorden voorop: Flexibiliteit, duurzaamheid, toegankelijkheid, poëzie, integratie en respect

  • Het innoverend creëren van een toekomstgericht flexibel gebouw, vertegenwoordigd een meerwaarde in het hedendaags ontwerp.
  • Gebouwen dienen energetisch en duurzaam te worden ontworpen en uitgevoerd.
  • Toegankelijkheid betekent dat gebouwen en hun omgeving bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar moeten zijn.
  • Flexibiliteit, duurzaamheid en toegankelijkheid binden met een poëtische leidraad is een uitdaging. Gebouwen brengen een verhaal op gang, leven en worden geleefd door hun gebruikers, die zich blijvend moeten verwonderen, waarbij zinnenprikkelend een belangrijke factor is, aandacht trekken, aandacht houden en doorgeven.
  • Integreren, met respect voor en door zijn omgeving.

dsc_0070

De realisatie is in handen van Bouwwerken Cornelis uit Oosterzele en ze staat een energiezuinig en milieubewust gebouw voorop, waartoe o.a. volgende ingrepen hun steentje bijdragen:

  • Nieuwbouw werd gerealiseerd in een houtskeletstructuur, volledig ingevuld met isolatie;
  • Vloerverwarming zorgt ervoor (verwarming op lage temperatuur) dat de onderste luchtlagen vooral worden opgewarmd en draagt zo bij tot een maximaal energetisch comfort;
  • Een uitgekiend ventilatiesysteem zorgt voor constante verversing van de kwaliteit van de luchtomgeving voor de leerlingen;
  • Nieuwe regenwaterputten laten toe alle sanitaire installaties te bevoorraden met regenwater i.p.v. leidingwater;

dsc_0075

Een relatief slecht dragende ondergrond noopte tot oplossingen op het vlak van specifieke funderingstechnieken. Er werd geopteerd voor de uitvoering van een kelderruimte waardoor een ruimte winnende oplossing tegenover duurdere funderingstechnieken zoals paalfunderingen werd bekomen (o.a. bijkomende bergruimte en kleedruimten bij de turnzaal).

dsc_0079

De bovenbouw werd opgevat als een lichte houten skeletstructuur zodat de lasten overgedragen op de ondergrond hierbij minimaal gehouden worden. Bij skeletstructuur wordt afgestapt van een massieve inertie, waardoor het gebouw ook vlugger gaat opwarmen, in de zomer kan zo ook op een snelle manier middels correcte ventilatiestromen het gebouw ‘s nachts op natuurlijke wijze gekoeld worden. Er wordt gestreefd het BEN (bijna energie neutraal) principe te benaderen.

dsc_0078

Als gevelbekleding voor de nieuwbouw wordt geopteerd voor een geperforeerde metalen beplating.

Vernieuwend in materiaalkeuze en gekozen in functie van de lichte opbouw voor de totaliteit van het gebouw versus traditionele gevelsteencultuur. Middels diverse kleuren voor de gevelbekledingen worden de gebouwen ook onmiddellijk herkenbaar voor de leerlingen t.o.v. elkaar gepostioneerd. De bekleding geeft het geheel tenslotte een kleurrijke en frisse hedendaagse toets. De ontwerpers AiT architecten getuigen hier van hun aparte kijk op en inspiratie voor scholen voor de toekomst.

dsc_0072

Naast de inbreidende nieuwbouw wordt tevens een interne reorganisatie van de klassenvleugels voorzien, waarbij het leraarslokaal centraler gepositioneerd wordt. Alle gebouwen / klaslokalen worden verder aan elkaar geschakeld zodat alle circulatie intern kan verlopen. Binnen en buitentrappen, als vluchtwegen worden gerationaliseerd en functioneel ingeplant zodat een optimale toegankelijkheid vanop iedere plaats op de site mogelijk wordt. Naast renovatie en reorganisatie van het volledige gebouwenbestand zijn ook de nodige aanpassingen opgenomen om het elektriciteitsnet en digitale net conform de huidige normeringen uit te bouwen, als de aanleg van een branddetectiesysteem in alle klaslokalen.

dsc_0082

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X