17 februari: Wist je dat…

17/02/2017: Je hebt het al gehoord, vandaag overleed de geestelijke vader van Nijntje. Wist je dat op 17 februari 1934, koning Albert 1 verongelukte tijdens een rotsbeklimming te Marche-les-Dames. Nog straffer: in 1981 werd dat andere konijntje, drama queen Paris Hilton, geboren en (al even erg) in 1673 overleed de beroemde Franse dramaturg  Molière. In 1946 werd het Humanistisch Verbod opgericht. Johnny Weismuller (Tarzan) verbeterde ooit zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag (zwemmen). Natuurlijk deed ons Fredje nadien nog beter…

sjarel-klak-portrait.jpg

Wil je nog meer weten?
In 1753 volgde in Zweden op 17 februari 1 maart, toen ze overstapten van de juliaanse naar de gregoriaanse kalender. In 1867 vaarde het eerste schip door het Suezkanaal.  In 1909 ruilde de  native-Amerikaanse  held, medicijnman en opperhoofd, Geronimo het tijdelijke in voor de eeuwige jachtvelden. Neen kids, Geronimo Stilton was geen Apache en In 1855 was het vandaag min 16 ° en in 1961 plus 18 °.  17 februari  1979  was het begin van de Chinees-Vietnamese oorlog. In 2003 nam London als eerste een elektronisch tolsysteem in gebruik om het verkeer uit de binnenstad te weren. In Kosovo vieren ze sinds 2008 op deze dag hun onafhankelijkheid.

Als uitsmijter nog dit, voor de nostalgische nerds:
In 2000 verscheen het besturingssysteem Windows 2000,… nooit gebruikt zegt u?

Dat is niet alles:
Gelukkig valt ook nog te melden dat 17 februari de geboortedag is van Agricola. Nee, niet ‘rucola’,… dat is voor later op het seizoen in de lochting, ook niet ‘ricola’, want dat is reclame voor een snoepje. Rudolf Agricola, eigenlijk heette hij Huisman, zoals Josje,  is geboren in 1444 en werd één van de eerste humanisten van de Lage Landen, grondlegger van het ‘Humanisme’ in Noord-Europa. Voor wie het vergeten is: dat is, me dunkt, een nog weinige populaire stroming in het menselijke denken,… waarover velen zich vandaag ‘Trumperen’.

SjK