Oudenaarde: helft van kwetsbare jongeren aan het werk via het project JoTa

img_3107

Oudenaarde, 17/02/2017: Een derde van de mensen die een leefloon ontvangen van het OCMW van Oudenaarde zijn jonger dan 25 jaar. De meeste van deze jongeren hebben geen diploma en/of missen de nodige vaardigheden om te solliciteren. Het project JoTa geeft deze jongvolwassenen opnieuw perspectief. Door te werken aan technische en sociale vaardigheden, leren op de werkvloer en een aangepaste begeleiding helpt Jota deze jongeren aan het werk. Meer dan de helft van hen zijn effectief aan de slag.  

download

Het JoTa project is een samenwerking tussen  vzw aPart, het sociaal huis van Oudenaarde, Belgapack en VDAB. JoTa staat voor Jongvolwassenen met Talent en heeft als einddoel tewerkstelling. De jongeren groeien naar een strak weekprogramma en leren zo weer structuur  in hun leven te krijgen. Het is een mix van screenen van talenten, kennismaken met de verschillende sectoren, werkplekleren en een intensieve persoonlijke begeleiding.

Ervaring werkt!

Het project legt de nadruk op werkervaring opdoen. ‘We willen de jongeren structuur geven en successen laten ervaren. Door hen 1 dag per week stage te laten doen bij Belgapack zien ze hoe het eraan toe gaat op de werkvloer en doen ze een eerste werkervaring op. Dat geeft hen opnieuw het broodnodige zelfvertrouwen om aan het werk te gaan’, vertelt Wim Duhamel van VDAB. ‘De jongvolwassenen krijgen inzicht in hun eigen functioneren waardoor hun zelfredzaamheid, weerbaarheid en eigenwaarde een boost krijgt.’

Aan het werk

Sinds de start van het project in 2014 hebben we al 62 jongeren begeleid. Meer dan de helft is na het JoTa-traject aan het werk. Een aantal via sociale tewerkstelling, de meeste onder hen in het normale economisch circuit.

img_3108

‘We focussen op de talenten van de jongeren en begeleiden hen ook individueel. Dat is ook nodig, want de mensen die we in dit project begeleiden kampen meestal met heel wat randproblemen. Heeft een jongere extra vorming nodig, dan kan dit (vb. basiseducatie, hulp bij het behalen van een rijbewijs). Als de jongere klaar is om aan de slag te gaan helpen we hem bij het solliciteren of het zoeken van een gepaste opleiding bij VDAB’, zegt Wouter Decoodt van vzw aPart.

Stijn, één van de jongeren uit het project, werkt nu als stukadoor. Hij volgde via Jota een opleiding bij VDAB in Aalst. ‘We brachten een bezoek aan het VDAB-opleidingscentrum in Aalst. Daar proefden we van de verschillende beroepen. Het beroep ‘stukadoor’ sprak me meteen aan en ik schreef me in voor de opleiding. En kijk, na de opleiding kon ik direct aan de slag. Ik ben dus tevreden en raad Jota ook aan bij mijn vrienden.’ Bekijk ook andere getuigenissen in dit filmpje.

Meer info

VDAB
Elke De Schryver, Dienst Communicatie VDAB
elke.deschryver@vdab.be
0497 45 44 32

Vzw aPart
Wouter Decoodt, teamverantwoordelijke JoTa
wouter.decoodt@vzwapart.be
0486 37 49 03

Sociaal Huis Oudenaarde
Guido Spanhove, Diensthoofd Sociale Dienst Sociaal Huis Oudenaarde
gs@ocmwoudenaarde.be
055 46 06 40

X