“Binnenkort vijftig tinten grijs op de markt in Oudenaarde?”

 14523061_10154489483427435_5096861092552561327_n

Oudenaarde, 23/02/2017: Stad Oudenaarde keurde een nieuw politiereglement goed dat het uitbaten van de terrassen in het centrum moet reglementeren. “Dat reglement gaat vrij ver,” laat sp.a-gemeenteraadslid Dagmar Beernaert weten.

“Terrasstoelen en tafeltjes mogen enkel in zwart, wit, grijs, bruin of beige en parasollen mogen enkel in zwart en beige. Zo dreigt de vernieuwde Oudenaardse markt een saaie plek te worden, vijftig tinten grijs maar dan de saaie versie. Komt daarbovenop dat het terrasmeubilair niet mag bestaan uit recyclagemateriaal. Dat is toch niet meer van deze tijd? Ongeveer alle materialen uit kunststof bijvoorbeeld zijn gerecycleerd. Het reglement gaat al in op 1 maart 2017 wat de uitbaters weinig tijd geeft om zich aan te passen aan de nieuwe regels en nieuw terrasmeubilair aan te schaffen. Wie zich niet houdt aan het reglement kan een boete krijgen van 350 euro.” Beernaert gaf haar bedenkingen mee op de gemeenteraad.

Vijftig tinten grijs?

“Het nieuwe reglement wil eenvormigheid in het straatbeeld brengen en legt daarom strenge kleur- en materiaalnormen op,” laat Dagmar Beernaert weten. “Stoeltjes en tafeltjes mogen enkel in zwart, wit, grijs, bruin of beige en de parasollen enkel in zwart of beige. Eenvormigheid ok, maar zo wordt elke kleur uit het straatbeeld geweerd en dreigt de markt, die momenteel heraangelegd wordt, een saaie grijze bedoening te worden. Wij hopen dat de uitbaters toch wat mogelijkheden krijgen om creatief te zijn en kleuraccenten mogen toevoegen.”

“Geen recyclagemateriaal toelaten is absurd”

Beernaert: “In het reglement staat ook duidelijk aangegeven dat er geen gebruik mag gemaakt worden van recyclagematerialen. Een stadsbestuur dat het gebruik van recyclagemateriaal verbiedt, dat is toch compleet absurd? Ongeveer alles van kunststof is bijvoorbeeld gemaakt van gerecycleerd materiaal. Dat verbieden toont weinig kennis van zaken, het is gewoon ridicuul.” Oppositiepartij sp.a Oudenaarde stelde voor om de passage te schrappen, maar dat werd niet gevolgd door de meerderheid.

“Gun uitbaters tijd om zich aan te passen”

Het nieuwe reglement gaat in op 1 maart 2017. “Dat is volgende week al. Op dat moment moeten alle terrassen op de markt dus eigenlijk conform het nieuwe strenge reglement zijn. Samen met de andere oppositiepartijen pleitten we ervoor om het reglement pas te laten ingaan als de heraanleg van de markt helemaal af is. Met de werken die momenteel aan de gang zijn, is het financieel al geen gemakkelijke periode voor de uitbaters in het centrum. We moeten hen de tijd gunnen om zich aan te passen. Het stadsbestuur ging niet in op die vraag.”

“De burgemeester gaf wel aan de eerstkomende tijd geen boetes uit te schrijven en overtreders dus niet te sanctioneren,” laat Dagmar Beernaert weten. “Een streng reglement opstellen, snel snel laten goedkeuren, maar al op voorhand laten weten dat niemand zich er moet aan houden de komende maanden. Dat is toch de wereld op zijn kop?”