Schoonste boerin van Vlaanderen’ Mieke Verniest meter van de actie ‘Airbezen’

2968669-b4b34a8c843d6c775b1e9f1b8852ee18

Zwalm, 23/02/2017: Naast acteur/muzikant Bert Verbeke, neemt ‘De Schoonste boerin van Vlaanderen’ Mieke Verniest het meterschap op van de actie ‘Airbezen’. Met deze actie meet men de luchtkwaliteit — de aanwezigheid van fijn stof — aan de hand van aardbeiplantjes. Door de minuscule haartjes op de blaadjes vangen ze het uiterst ongezonde fijn stof op dat uitgestoten wordt. Ruim 11.000 plantjes worden verdeeld over heel Oost-Vlaanderen, een mooi deel daarvan in de Vlaamse Ardennen. En dus ook in het landelijke ‘Zwalm’… “Want dat is het uitgangspunt van de hele actie: meestal wordt de luchtkwaliteit gemeten in zeer drukke gebieden (vlakbij een industrieterrein, autosnelweg, grote stad…).

Men wil alle gebieden meten met deze plantjes. Dus ook de luchtkwaliteit in de Zwalmstreek… Organisatoren Beweging.net en CM werken daarvoor samen met o.a. de Universiteit van Antwerpen (prof. Roeland Samson). Zij doen de metingen. Maar op plaatselijk vlak rekenen we op het verenigingsleven en de scholen. Vele scholen werken met plezier mee en maken er een heus schoolproject van. De Zwalmse Mieke Verniest is niet alleen verkozen tot de schoonste boerin van heel Vlaanderen, ze is ook actief bij KVLV Munkzwalm. De initiatiefnemers van deze milieuactie zijn niet weinig fier dat ze bereid is om het Meterschap van de actie aan te pakken.