Kunstenfestival Watou gaat door

3601

Algemeen, 08/03/2017: De stad Poperinge, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap ondertekenden een overeenkomst die het voortbestaan van Kunstenfestival Watou garandeert voor minstens drie jaar. Vzw Kunst, die het Kunstenfestival al 7 jaar op rij op poten zette, werd door de stad Poperinge gevraagd om de organisatie verder de zetten. Komende zomer zal u dus in het grensdorp Watou  kunnen genieten van de 38ste  editie van het belevingsfestival dat dit jaar loopt van 4 juli tem 2 september.  

In april 2016 raakte bekend dat vzw Kunst vanaf 2017 niet langer structureel erkend werd binnen het kunstendecreet. De vzw raakte door deze beslissing ongeveer €400.000 aan subsidies kwijt waardoor hun verschillende projecten op de helling kwamen te staan. Zo leek er na een top-editie in 2016 (met 24.000 bezoekers) een eind te komen aan de zomerse traditie van Kunstenfestival Watou die al 37 jaar lang standhield en bleef groeien. Het publiek reageerde verontwaardigd en dat deed deugd. Maar ook de politiek bleef niet onberoerd door het nieuws. Na heel wat onderhandelingen sprongen Stad Poperinge samen met de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap in de bres. Zij engageren zich nu samen voor €350.000, ongeveer de helft van het totale organisatiebudget van een editie van het Kunstenfestival.

De overige middelen die nog nodig zijn om het Kunstenfestival te organiseren, haalt vzw Kunst uit eigen inkomsten. Onder andere via een crowdfunding-actie die vorige zomer werd gestart. Vandaag staat de teller op   €24.000 en de actie loopt nog tot eind maart. Wie graag nog intekent en bijvoorbeeld zijn of haar naam in de volgende catalogus ziet staan, kan alle informatie over de verschillende formules vinden op de website. Daarnaast gaan de vzw nog op zoek gegaan naar enkele externe sponsors om de middelen verder aan te vullen.

Stad Poperinge en gedeputeerde van cultuur Myriam Vanlerberghe zijn tevreden dat er een oplossing werd gevonden. Het Kunstenfestival is immers van grote culturele, toeristische en economische waarde voor de regio. Maar ook bij vzw Kunst halen ze opgelucht adem. Zij zijn immers nooit het geloof in het concept verloren en zagen de traditie niet graag verloren gaan.

“Zeker opgelucht.” zegt intendant Jan Moeyaert. “De onzekerheid van het voorbije jaar woog zwaar en zorgde er zelfs voor dat de helft van ons team, dat eigenlijk al veel te klein was, wegviel. Naast de zoektocht naar geld moesten we dus ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Wat niet evident is als je zelf geen zekerheid hebt over het voorbestaan van je organisatie. Maar vandaag staan we er, na een lange periode van onderhandelingen, eindelijk terug. Het team werd aangevuld met enkele enthousiaste mensen, de financi ële situatie lijkt in orde te komen en ook inhoudelijk ziet het er goed uit. Met  ‘over alleenigheid en ondragelijke eenzaamheid’  als rode draad werken we ook dit jaar opnieuw rond een actueel en verbindend thema. De artistieke longlist groeit al een tijdje en we zijn dan ook blij dat ze vandaag echt concreet van start kunnen gaan met de organisatie van wat volgens ons opnieuw een boeiende editie zal zijn. Het wordt hard werken, maar we hebben genoeg ervaring en goesting in huis om er helemaal voor te gaan.”

www.kunstenfestivalwatou.be