Oosterzele Gilo neemt deel aan Bednet

DDL oosterzele gilo bednet pyjamadag (1)

Oosterzele, 19/03/2017. Vorige week vrijdag was de Nationale Pyjamadag van Bednet.
En onze school Gilo Oosterzele deed mee. Want Bednet zorgt ervoor dat langdurige zieke kinderen en jongeren die niet naar school kunnen van thuis uit en samen
met hun eigen klas toch de lessen kunnen volgen. Door mee te doen,
tonen we dat we alle zieke kinderen en jongeren steunen en maken we
Bednet meer bekend. Zodat ze nog meer kinderen kunnen helpen.  DDL oosterzele gilo bednet pyjamadag (2)

Ontstaan
Bednet ontstond in 2002 als innovatieproject in de stad Antwerpen. De gelijknamige vzw werd in 2004 opgericht door Kathy Lindekens, samen met enkele zeer gemotiveerde vrijwilligers. Bednet ging van start in maart 2007 met een 15-tal kinderen die een prototype uittestten. Dit prototype werd ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject ASCIT van iMinds (toenmalige Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie). ASCIT staat voor ‘Again at my School by Fostering Communication through Interactive Technologies for long term sick children’. Het project streefde naar een technologische oplossing om langdurig zieke kinderen weer zeer nauw te betrekken bij het leerproces van hun eigen klas. Het onderzoeks-project kwam tot stand op vraag van het Vlaams Pati ëntenplatform en liep van 1 september 2005 tot 31 december 2007, met een vervolgtraject van 1 jaar.

DDL oosterzele gilo bednet pyjamadag (3)

Bednet nu
Sinds de opstart heeft Bednet al meer dan 1533 zieke kinderen kunnen helpen in Vlaanderen en Brussel, in alle netten en alle onderwijsrichtingen. Bednet zorgt voor het ICT-platform en de hardware (bv. computer, webcam, headset, scanner/printer, …) alsook de begeleiding van het hele project. Ongeveer 9 op 10 kinderen die Bednet gebruiken kunnen samen met hun vrienden overgaan naar het volgend leerjaar. Bednet biedt zijn diensten volledig gratis aan voor het kind en de betrokken school. Het heeft door de jaren heen steeds weer een beroep gedaan op bedrijven en particulieren om dit unieke project te steunen. Sinds september 2015 heeft de Vlaamse Regering haar subsidie gevoelig uitgebreid. Dankzij deze steun konden in het schooljaar 2015-2016 meer dan 335 leerlingen synchroon internetonderwijs volgen. Dit schooljaar zitten we al aan 600 leerlingen die gebruik maken of maakten van Bednet.

DDL