Freddy maakt een reportage: Porto

PPorto4

Vlaamse Ardennen, 05/04/2017: “Freddy, schrijf eens over je favoriete drank?” Dat was de vraag  aan  onze reporter. “Of het iets  mag kosten? Ja, natuurlijk. Alleen het beste is goed genoeg.” Freddy trok er op uit en keerde terug met een reportage over Porto,… èn Portugal.  

PPorto1.jpg
Portugal en Porto

Porto is een ideale bestemming voor enkele dagen, of voor langer als je ook de omgeving wilt bezoeken.  Wij namen het vliegtuig in Charleroi en vlogen met Ryanair aan 160 euro per persoon heen en terug, met gereserveerde plaats op de eerste rij en priority boarding om zeker te zijn van een plaats voor de handbagage.  Naar Charleroi kun je met de wagen, parkeren in P1 en van daaruit in een minimum van tijd naar de vertrekhal, langs de veiligheidscontrole in de grote witte tent.  Of laat je voeren en terug naar huis brengen per taxi aan 150 euro of 160 euro naargelang de maatschappij. De vlucht duurt iets meer dan twee uur.  Neem de paarse metrolijn aan de eindterminal bij de luchthaven van Porto en rij tot Porto stad.  Bij voorkeur van metrolijn wisselen aan station Trindade, waar je op vijf andere metrolijnen terecht kunt die zowat de hele stad aandoen.  In Trindade kun je voor 25 euro een 3 dagen Porto Card aanschaffen die toelaat om gedurende 72 opeenvolgende uren alle openbaar vervoer in Porto te gebruiken.  Bij elke instap of overstap draadloos met de Card aanmelden tot het groene lichtje brandt.  Met de taxi kost het naargelang het tijdstip en de verkeersdrukte tussen 20 en 30 euro voor een rit van de luchthaven naar centrum Porto.

PPorto2.jpg

Op verkenning

Naargelang de ligging van het hotel betaal je voor het verblijf.  Wij waren te gast in Eurostars Oporto aan de Estrada Da Circunvalaçao, aan de terminal van de gele metrolijn bij het Hospital Sao Joao.  Een ideale uitvalsbasis om gedurende enkele dagen stad en omgeving te verkennen.  Langs het internet zijn er verschillende brochures gratis te downloaden waarin alle bezienswaardigheden uitvoerig worden beschreven.  De gele metrolijn die Sao Joao verbindt met Santo Ovidio is de enige metrolijn die langs een monumentale brug over de Douro beide oevers met elkaar verbindt.  Rij met deze metro over de brug en stap af in metrostation Jardim do Morro.  Stap de steile helling naar het fort op om een enig mooi panorama van de stad en de Douro te bewonderen.  Dan zit je goed om van daaruit af te dalen naar de verschillende portkelders van vermaarde merken zoals : Calèm, Porto Cruz, Sandeman, Offley, Croft, Graham’s , Rozès en Taylor’s.  Wij bezochten Taylor’s en betaalden 12 euro per persoon voor uitgebreid bezoek aan de kelders met twee consumpties van oude port.

PPorto7

Stad en strand

Langs de Douro flaneren geeft een goed beeld weer van het leven in de stad.  Neem de gele metrolijn tot het station Sao Bento en breng eerst een bezoek aan het mooie station met de vermaarde azulejos.  Ga even verder de kathedraal binnen waar af en toe bedevaarders naar Santiago de Compostela een rondgang maken voorzien van de traditionele lange stok.  Daal vervolgens de steile straatjes af en rust even uit langs de waterkant genietend van een sterke Portugese koffie en een zoet gebakje.  Portwijn is overal verkrijgbaar evenals Superbock het traditionele Portugese bier.  Met de blauwe lijn gaat het tot het metrostation Matisinhos Sul op 200 meter van het strand. Het is prettig wandelen op de brede strandpromenade die je tot het park met kleine vesting brengt, vlak aan zee gelegen.  Even binnenlopen bij de Lidl en er een deel lokale producten ontdekken.  Er zijn drie grote Shopping centra in Porto met merkartikelen die merkelijk goedkoper zijn dan in Belgi ë.  Het grootwarenhuis El Corte Inglès ligt vlak bij het metrostation Joao de Deus op de gele lijn.  Als je een Porto Card koopt voor 25 euro, profiteer dan van de mogelijkheden om met de metro in een minimum van tijd deze mooie stad beter te leren kennen en geniet van kortingen in winkels en restaurants.  De beste portwijn is ongetwijfeld Quinta do Noval Vintage Nacional, prijzig maar uitstekend en vooral gekend door de Portugezen.

PPorto6

Hotels en restaurants

Zijn te vinden in verschillende prijsklassen.  Hotel The Yeatman is in Belgi ë vertegenwoordigd door touroperator Caractère.  Het verblijf in dit vijfsterrenhotel is niet bepaald goedkoop maar de ligging is uniek met een enig zicht op de oude stad en Douro.  Vergelijk hotelprijzen en kijk op de kaart wat de beste optie is voor verblijf, en bezoek aan stad en streek.  Van hotel Eurostars Oporto dat verder van het centrum gelegen is, duurt het met de metro amper 15 minuten om het centrum van de oude stad te bereiken.  In de nabijheid van dit hotel ontdekten we enkele koffiebars die lekker eten serveren aan uiterst voordelige prijzen.  Twee pannenkoeken met ijs, twee cola’s, twee koffiekoeken, een mineraalwater en een koffie kostten er 14,30 euro.  Vlakbij is de Mc Donalds permanent open dag en nacht, de nabijgelegen universiteit en hospitaal zullen er wel mee te maken hebben.  In het hotel genoten we voor 12 euro van een lunch met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

PPorto8

Algemene indruk

In de Engelse taal trekt men zich behoorlijk uit de slag in Porto.  Wat opvalt is de vriendelijkheid van de bevolking en de veiligheid in de stad.  Het leven is goedkoper dan in Belgi ë.  Verwacht niet dat je er altijd onder een stralende blauwe hemel vertoeft, Porto ligt aan de Atlantische kust en kent behoorlijk wat regendagen in winter en tussenseizoen.  Maar geniet er vooral van de zuivere pure oceaanlucht en vergeet alle fijn stof.

FDS