Mensen met armoede-ervaring geweerd uit stuurgroep voedselbedeling in Geraardsbergen

IMG_4510

Geraardsbergen, 06/04/2017: Persbericht PVDA Geraardsbergen – Op 30 maart kregen enkele mensen met armoede-ervaring te horen dat ze niet langer welkom zijn op de vergadering van de stuurgroep die de voedselbedeling in Geraardsbergen organiseert. “Kritische stemmen worden geweerd”, zegt Anne Fonteyne,  de drijvende kracht achter de petitie die in oktober 2015 meer dan 700 handtekeningen ophaalde voor de oprichting van een sociale kruidenier.  “Deze manier van werken is ongehoord”, zegt Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen. “Het stadsbestuur zegt keer op keer dat het participatie hoog in het vaandel draagt, maar als puntje bij paaltje komt, worden burgers hier net buitengezet uit deze stuurgroep. Geen transparantie en geen participatie met dit bestuur.”

OCMW-voorzitter David Larmuseau zei in oktober 2016 nog dat het een ‘bewuste keuze’ was van het OCMW-bestuur om zijn beleid mee te laten aansturen door experts op het terrein, en dat iedereen kon deelnemen aan de tweemaandelijkse vergaderingen van de stuurgroep.

Nog geen half jaar later zijn die woorden alweer dode letter: mensen die gebruikmaken van de voedselbedeling zijn uit de stuurgroep gezet. “Zijn wij niet bij uitstek de ‘experts op het terrein’?”, reageert een verbolgen Anne Fonteyne.

Nick Dobbelaere beaamt: “De mensen om wie het gaat worden buitenspel gezet. Door de aanwezigheid van mensen met armoede-ervaring had de stuurgroep input van de mensen zelf. Als die verdwijnen, verdwijnt ook hun ervaring. En die is noodzakelijk om zaken bij te sturen en indien nodig ook om zaken aan te klagen.”

“We kregen te horen dat de stuurgroep sneller agendapunten kan afwerken als we er niet bij zijn”, vertelt Anne Fonteyne. “Maar dat is een drogreden. De ware reden is dat het bestuur geen kritische stem duldt. Zo blijf ik erop hameren dat er ook hygi ëneproducten moeten worden aangeboden in de voedselbedeling. Iets wat de OCMW-voorzitter trouwens al belooft sinds oktober 2015, maar waar nog steeds geen werk is van gemaakt.”

Anne Fonteyne is ook de drijvende kracht achter de petitie die in oktober 2015 meer dan 700 handtekeningen ophaalde voor de oprichting van een sociale kruidenier in Geraardsbergen. “Ik blijf daar ook voor ijveren”, zegt Anne Fonteyne. Ook al moet het OCMW-bestuur er niet van weten.

“Een sociale kruidenier zou te weinig opleveren voor de gezinnen, zegt Larmuseau, maar volgens mij levert het net heel veel op”, aldus Anne Fonteyne. “Door een sociale kruidenier op te richten versterken we het zelfrespect en de eigenwaarde van de mensen. Dat is voor de OCMW-voorzitter blijkbaar van geen belang.”