Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Velzeke: Dit is geen archeologisch museum,… m éér!

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 001 de mens bis2.jpg

Velzeke, 07/04/2017: Het ‘Archeologisch  Museum’ van Velzeke is geen rariteitenkabinet meer. De  nieuwe (gigantische) evenementenruimte ligt  met zijn drie verdiepingen begraven in een heuvel van de Vlaamse Ardennen. Hier schraap je als oermens met een flintsteen het laatste restje vlees van een bot, graaf je als archeoloog naar verborgen schatten, schrijf je op een wastabet en sta je stil bij de genocide die de Romeinse legioenen  op de Galliers pleegden. Uiteindelijk beleef je de handel en wandel van onze voorouders, de Gallo-Romeinen, die een zeer welvarend volk waren. Je komt te weten hoe de zonen van onze voorouders, op de grens van Schotland, mee aan de muur van Hadrianus bouwden en je kijkt verwonderd  zodra je beseft dat  amper 0,x % van de beschikbare voorwerpen in dit ‘museum’ worden uitgestald.

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 002 flintsteen schraper bot 1.jpg

Beleef de geschiedenis voor amper 2,5 € per volwassene en krijg er  een gratis toegang voor het zustermuseum in Ename bovenop.

In de kelders bevinden zich opslagruimten waar je, met een gids, achter de schermen mag kijken. Daarom kan dit belevingsmuseum om de zes maanden een deel van de collectie vernieuwen.

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 019 archieven 2.jpg

Terwijl u dit leest catalogeren medewerkers de  voorwerpen, restaureren vaklui de restanten uit ons verleden en graven archeologen permanent in onze achtertuin. Alleen al uit de centrumstraten van Zottegem werden (letterlijk) duizenden objecten opgegraven. Vanuit het museum kijkt je naar de oudste kerk van Vlaanderen, opgetrokken uit de restanten van die Gallo-Romeinse beschaving. Het bouwmateriaal lag toentertijd voor het oprapen. Onder de grond van deze streek  liggen nog meer schatten te wachten op ontdekking. Misschien door jou?

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 005 gallische oorlog klaroen

De archeologen van Velzeke zullen ongetwijfeld het meest bijzondere nog vinden, want de opgravingen gaan verder. Zowel voor volwassenen als voor kinderen, zelfs specifiek voor kleuters, organiseert het museum gerichte activiteiten. Aan de ontdekking van je eigen historie kan je niet jong genoeg beginnen.

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 009 legioen2.jpg

Denk je alles al te weten? Wijsneus, zeg eens: Weet jij wanneer de Belgae voor het eerst woningen in lintbebouwing begonnen te plannen? En van waar komt al die koterij achter onze huizen? Wie begon met de textielnijverheid in dit deel van Vlaanderen en waarom is deze grond dermate doordrenkt met Spaanse vissaus, dat wetenschappers vandaag nog altijd de herkomst kunnen bepalen? Vraag het aan de Gallo-Romeinen of lees binnenkort de reportage van onze verslaggever, die nu nog ligt te bekomen van een indrukwekkende reis doorheen het verleden. Met dank aan de conservator van het museum. En noem het geen ‘archeologisch museum’ meer. Noem het: ‘de Romeinse verovering met zwaard en stylus van het land der Nervi ërs’,… èn v éél m éér!

Binnenkort leest u een interview met de conservator,… want dit was slechts een inleiding.

(tekst en foto’s: Carl Nys)

Archeologisch museum Velzeke - binnen - collectie - 006 tablet en stylus 1.jpg
(foto van een tablet + stylus)