Parijs-Roubaix: De Beiaard ging de sfeer ( én het stof) opsnuiven!

07-IMG_9741Algemeen, 10/04/2017: Het werd gisteren uiteindelijk  geen vijfde overwinning voor Tom Boonen in ‘zijn koers’ Parijs-Roubaix. Toch werd het een schitterende dag: Tal van Belgische supporters langs het parcours, een Belgische winnaar én een reporter van De Beiaard paraat om jullie vandaag mooie beelden en wat straffe geschiedenis te kunnen voorschotelen. De 115de   editie was trouwens de snelste Parijs-Roubaix ooit, er werd aan meer dan 45 km per uur gereden.

Germinal,  is de titel een boek van Emile Zola dat in het Nederlands als titel de ‘De Mijn’ kreeg. Het werk heeft een  opwindende en heldendichtwaardige toon, het   kent een zekere grandeur met zijn vele metaforen, zo wordt de fabriek bijvoorbeeld voorgesteld als iets dat mensen opslokt. Sinds jaren wordt de wielerklassieker Prijs- Roubaix als een koers dat renners opslokt vernoemd.   Daarom worden de renners ook met de mijnwerkers uit de streek van Wallers Aremberg vergeleken.

De voormalige mijn van Wallers Aremberg werd trouwens ooit gebruikt als filmdecor voor Germinal, de verfilming van het Boek van Emile Zola. De titel is dan ook afgeleid van de republikeinse kalender en staat voor de lentemaand. Hieruit blijkt de cultus van de vernieuwing: de hoop op een nieuw leven voor de mijnwerkers…ook Parijs Roubaix is een klassieker die in de lente verreden wordt en wie deze koers wint is zeker bij wielersportliefhebbers als   een held  beschouwd! — U ziet aan verbeelding geen nood voor ‘De Hel van het Noorden’.

Ik trok op zondag 9 april ook naar de hel van Het Noorden, meer bepaald naar de streek van Waller Aremberg, de 19 de kasseistrook en naar   de kasseistrook van Camphin-en-P évèle , deze kasseistrook eindigt net voor het centrum van de gemeente en   ruim een 500 meter verder begint de welgekende kasseistrook ‘Carrefour de l’Arbre’. Deze strook is in totaal 1800 meter lang. Ze bevindt zich in de finale van de wedstrijd en is als 4-sterrenstrook een van de zwaardere stroken.

Aan het Einde van de 19de kasseistrook of aan Trou ée de Wallers Arenberg ontmoette ik een groep Engelse koersliefhebbers die voor Tom Boonen supporterden, ik had er een kort gesprek mee. Hun wens was dat Tom voor de vijfde keer zou winnen!

Onze held Tom Boonen die   4 keer Parijs Roubaix won, in 2005, in 2008 en 2009 en nog édens in 2012, was na zijn afscheidskoers Prijs-Boubaix 2017 te gast in ‘Vive Tom’ op TV- één, een speciale editie van het tv-programma ‘Vive le V élo’ van Karl Vannieuwkerke. Boonen verscheen strak in pak aan tafel bij Maarten Vangramberen en kreeg meteen een Duvel voorgeschoteld om zijn feest helemaal in te zetten. (Karel De Pelsemaeker)

X