Zottegem: Aanpak Langestraat komt steeds dichterbij

Naamloos-1

Zottegem, 13/04/2017: De Vlaamse overheid wil deze zomer met de studie voor de heraanleg van de Langestraat starten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Matthias Diependaele (N-VA).  

N-VA_VP_Matthias Diependaele_jpeg (6)

De gewestweg N454 is één van de drukste invalswegen naar het centrum van Zottegem. Vooral op het stuk Langestraat-Godveerdegemstraat laat de staat van het wegdek veel te wensen over. “Dat heeft negatieve gevolgen voor de leefomgeving”, schetst Matthias Diependaele de situatie. “Voorbij denderend verkeer doet de betonplaten trillen met geluidsoverlast als gevolg en in sommige gevallen zelfs scheuren in muren van woningen. Ook de verkeersveiligheid is niet optimaal door het ontbreken van veilige trottoirs en fietspaden.”

Eigenlijk had de studie al eerder van start moeten gaan. Maar het aanslepen van de overdrachtsprocedure van een aantal gewestwegen naar de stad zorgde voor vertraging. “Aan de public relations met hogere overheden heeft het stadsbestuur nog behoorlijk wat werk”, merkt Diependaele op. Nu is het de bedoeling om in de zomer een offerteaanvraag uit te schrijven. De studie kost 75.000 euro en zal de herinrichting van de Langestraat bestuderen tussen de rotonde aan de N42 en de Acacialaan (1,9 kilometer). Het gaat dan over de aanleg van fietspaden, het vernieuwen van de weg en het voorzien van waterafvoervoorzieningen.

Al bij de studie zal samengewerkt worden tussen het gewest, de stad en rioolbeheerder Farys. Farys bekijkt de benodigde ingrepen aan het rioleringsstelsel op het traject, terwijl het gewest zich focust op de rijweg en de fietspaden en de stad tenslotte op de voetpaden, groenbermen en eventueel straatmeubilair. Na de studie dienen eventuele onteigeningen te worden uitgevoerd. Nadien kan een bouwvergunning worden aangevraagd, waarna de aanbestedingsprocedure kan worden opgestart. Er is nog geen timing bekend.

“Het is van belang om op korte termijn zicht te krijgen op welke ingrepen nodig zijn en wie wat voor zijn rekening neemt. Hopelijk komen we dan tot een vruchtbare samenwerking. Ik roep de stad dan ook op om haar verantwoordelijkheid te nemen in dit dossier en een trekkersrol te vervullen”, besluit Matthias Diependaele.

X