Erfgoeddag in Merelbeke, zorg dat je erbij bent!

e9f8ff2b-4c7d-4ba3-afbb-d50c14a578edMerelbeke, 23/04/2017: Morgen is het opnieuw Erfgoeddag. Ook in Merelbeke kan je terecht voor tal van gratis en bovenal interessante activiteiten. Lees hierna het volledige programma. 

“Op zwier met een heilige van hier: Sint-Elooi”

De zorg- en beschermheilige Sint-Elooi — vroeger aangeroepen tegen pest, huidziekten, andere mensen- en dierenkwalen en zelfs bij geldgebrek — heeft duidelijk zijn stempel nagelaten in Merelbeke. Onder meer een kapel, een straat, een school en een ruiterclub dragen zijn naam.

In de Sint-Hendrikskerk in de Sint-Elooistraat kan je een tentoonstelling bezoeken met een film over de Sint-Elooiprocessie en de Sint-Elooiruiters. Leerlingen van de Sint-Elooischool hebben eraan meegewerkt. In ons caf é Sint-Elooi bieden we je een gratis proevertje aan, terwijl je wacht om een huifkartocht te doen of een geleide erfgoedwandeling.

  • Huifkartochten ( ± 1 uur) vanaf de Sint-Hendrikskerk tot de Sint-Elooiskapel en terug. Vertrek om 9.30, 11, 13.30, 15 en 16.30 uur.
  • Geleide erfgoedwandeling door Bernadette van Damme langs de nieuwe erfgoedborden in Kwenenbos. Start om 10 uur aan de Sint-Hendrikskerk.
  • Vertelling en handpoppenact “Over Elooi” door Eriek Verbeecke (vzw Van Stoel tot Stoel) in de Sint-Elooiskapel (Brandegems Ham). Rond 10, 11.30, 14, 15.30 en 17 uur (bij aankomst van de huifkar).

Tentoonstelling “Zorgheiligen in Merelbeke” (org. De Muntenaar)

Maak kennis met de zorgheiligen Sint-Anna, Sint-Apollonia, Sint-Stefanus, Sint-Blasius, Sint-Aldegonde en Sint-Elooi en hun weldaden. De tentoonstelling is te zien in de Sint-Bonifatiuskerk in Munte. Je kan de tentoonstelling ook bezoeken op 30 april en 7 mei, telkens van 13.30 uur tot 17.30 uur.

Tentoonstelling “Zorgverlening in Merelbeke, vroeger en nu” (org. De Muntenaar)

Op deze tentoonstelling ontdek je de geschiedenis van heel wat Merelbeekse zorginstellingen. Plaats van afspraak is Pastorie Munte (Munteplein 6). Na Erfgoeddag kan je de tentoonstelling nog bezoeken tot en met 7 mei, tijdens de openingsuren van het toeristisch infopunt.