Erfgoeddag: Levend geheugen als remedie tegen dementie

DSC_0275

Zottegem, 23/04/2017: De erfgoeddag van 2017 stond in het teken van Zorg. In Zottegem maakten ze daar werk van met een reeks aangepaste  wandelingen, waarbij de klemtoon ligt op  de recente  geschiedenis. Niet alleen wisten de gidsen veel te vertellen, ook de geïnteresseerden vertelden ronduit wat ze zich nog herinnerden uit het verleden van de stad. Er werden heel wat bijkomende wetenswaardigheden genoteerd.  

DSC_0284

De inzet van deze specifieke wandeling maakt deel uit van een project om ook van Zottegem een dementievriendelijke stad te maken. Immers, het verre geheugen van mensen blijft het langst  bewaard. Met wat aan kennis wordt verzameld wil men in Zottegem mensen met geheugenproblemen blijven stimuleren. De stad is daarvoor opgedeeld in 6 lussen van elk ongeveer een kilometer, langs de plaatsen waar de geschiedenis van de stad voortleeft.

DSC_0269

Natuurlijk kan je met een stadsgids alles te weten koen over het roemrijke verleden van Lamoraal en de harde labeur van de arbeiders,… maar vandaag ging het over schoenmakers, stoofmakers,… èn beslagmakers. Je komt te weten dat de loopgrachten van ‘den Duits’ werden ingepalmd door de stoere Zottegemse jeugd, waarom Zottegemnaars naar hars en pek roken en waarom evengoed het standbeeld van Yvonneken van ’t Moleken op de markt had kunnen staan. Wist je dat Zottegem al sinds de 19d eeuw een stadhuis heeft maar pas in 1985 een stad werd? En natuurlijk weet je nog waarom we ‘vanveuren verbranden en van achteren bevriezen‘.

Wil je nog meer weten? Zottegem heeft voor de gelegenheid brochures uitgegeven, ‘Erfgoedwandeling, levend geheugen‘, waarin u alles kan lezen over het geheugen van de stad. Voor zover de voorraad strekt zijn ze te bekomen bij de toeristische dienst, in het oude stadhuis.

SjK