Hop-in. “Ik zou er mijn slaap voor laten”. Chris uit Asper doorkruist de streek om mensen naar het ziekenhuis te brengen

hop-in chris1.jpg

Oudenaarde/Asper, 25/04/2017, ingezonden:  Chris Van Renterghem (62) brengt als vrijwilliger mensen naar hun dokter, specialist of kinesist. Toen we hem spraken, had hij net een slordige 120 kilometer achter de kiezen.

hop-in hopin.png

Zijn enthousiasme is aandoenlijk. “Ik heb vanmorgen iemand naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht gebracht en terug”, glundert Chris. “Vroeg opstaan, maar ik doe dat met plezier.”

“Bellen ze me op en ben ik vrij? Dan zeg ik altijd ok é, laat maar komen!”, vertelt Chris Van Renterghem uit Asper. Die drive als vrijwilliger zit er al lang in bij hem. “Dat komt door mijn kinderen, die topsporters waren. Bij wedstrijden kwamen er sporters uit het buitenland. Die hadden geen geld, dus waren er vrijwilligers nodig om die mensen onderdak te geven. Het respect dat je krijgt, is enorm. Met de eerste die hier logeerde, heb ik nog altijd contact.”

Warmte
Op 1 januari van dit jaar ging Chris op pensioen. Nu rijdt hij als vrijwilliger bij Hop-in, de vrijwilligersorganisatie van LM Oost-Vlaanderen. “Ik ben altijd al onder de mensen geweest. Je doet er iets voor, maar je krijgt er ook iets voor in de plaats: warmte en erkenning.”

“Mensen die meerijden zijn enthousiast. Er zijn zelfs twee gezinnen die specifiek naar me vragen”, zegt Chris trots maar bescheiden. “Een vrouw die ik regelmatig voer, vertelde me dat ze vroeger een beroep deed op taxichauffeurs. Dat was een ramp volgens haar.”

Iemand meenemen in de wagen is in het begin even aftasten. Maar daar heeft Chris geen moeite mee: “Ik begin altijd wat vragen te stellen: heb je geen schrik bij een andere chauffeur? Waar moet ik op letten als ik rij? Dan begin ik ook zelf wat te vertellen en plots kom je op een terrein waar zij zich thuis voelen. Met de mensen die ik moest voeren, klikte het al altijd.”

Voldoening
“Ik zit gewoon graag in een wagen, ik kom er vreemd genoeg tot rust. Sturen ze mij naar de andere kant van het land? Ik doe het met plezier.” En file of niet, het deert Chris niet. Hij rijdt er behendig langs. “Vanmorgen zei de radio dat er file was. Ik stelde voor om van de snelweg te gaan en een omwegje te maken. Dat was geen probleem: we waren er sneller.”

Chris raadt vrijwilligerswerk aan voor iedereen die graag sociaal bezig is. “Ik zou er mijn slaap voor laten. Echt waar. Ik help graag mensen en het geeft mij voldoening als ik nuttig ben. Zoals vandaag. Mijn dag kan niet meer stuk.”

Hop-in zoekt nog vrijwilligers in de regio Oudenaarde: neem contact op via 09 235 72 82, hopin@lm.be of www.lm.be/oost-vlaanderen.

X