Lego Education Innovation Studio Bernardusscholen officieel geopend

IMG_2065 (1)

Oudenaarde, 02/05/2017: Sinds dit schooljaar is er op campus Gelukstede van het Bernardustechnicum dankzij de steun van Onderwijs Vlaanderen een speciaal klaslokaal in gebruik. Het is geen klassiek lokaal maar een hypermodern Open Leer Centrum waar men in contact kan komen met STEM.  

STEM staat voor Science Technology Engineering en Mathematics en is een vorm van onderwijs waar de leerkracht als coach leerlingen verschillende technische en wetenschappelijke problemen laat oplossen door middel van experimenten. De kennis doet men op door middel van hands on ervaringen. Hierdoor doet men kennis op over verschillende onderwerpen die men niet snel zal vergeten.

IMG_2089

Daarnaast hebben de Bernardusscholen zich tot doel gesteld om acc ént te leggen op elk talent, in deze hebben we de ambitie om verder te gaan dan enkel de vorming van de leerlingen. We willen ook een stukje bijdragen tot de maatschappij. Om dit te verwezenlijken stellen we ons klaslokaal en expertise ook ter beschikking.

Zo komen er basisscholen uit de ruime regio de Lego Education Innovation Studio bezoeken om gedurende een halve dag kennis te maken met STEM onder begeleiding van een expert STEM-coach ter zake. Hiervoor heeft de begeleidende leerkracht (STEM-coach) naast vele opleidingen in Belgi ë een week Master training gevolgd in Billund (Denemarken) om alle wetenschappelijke aspecten van STEM en LEGO Education te bestuderen.

IMG_2104

Daarnaast zijn ook individuele leerlingen op woensdagmiddag welkom om deel te nemen aan de STEM-academie. Met Steun van de provincie Oost-Vlaanderen en in samenwerking met bedrijven wordt er gewerkt aan het imago van het technisch en wetenschappelijk onderwijs. De bezoekers werken bijvoorbeeld aan programmeren van een robot, het ontwerpen van een sleutelhanger die men in 3D print, het lanceren van een raket, … Dit zijn allemaal onderwerpen die in de industrie steeds belangrijker worden. Er is namelijk een enorm tekort aan mensen met een technische achtergrond die zowel inzicht hebben in de Mechanica als in Elektriciteit en Elektronica (robotica).

Om dit aan te pakken worden de onderwerpen dan ook aangebracht in de context van het reizen naar Mars, iets wat voor de volgende generatie waarschijnlijk werkelijkheid zal worden. De LEGO robots moeten problemen oplossen op een Mars landschap dat zich in het Open Leercentrum bevind, De 3D printer kan in de toekomst gereedschap printen, …

IMG_2150

Deze belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het STEM onderwijs van de Bernardusscholen werd dan ook op 26 april 2017 officieel gelanceerd tijdens de diploma-uitreiking aan de deelnemers van de STEM-academie. Jeroen Cuypers vertegenwoordiger van de firma Rato mocht in naam van LEGO Education het offici ële naambordje voor de LEGO Education Innovation Studio overhandigen. Hierdoor werd het Open Leercentrum erkend als partner. Tevens ontvingen we van de firma Velleman uit Gavere een soldeerkit dat van de eerste productie afkomstig is van het STEM SHIELD, een item waarmee de scholen op eenvoudige wijze programmeren kunnen aanleren. Dit product is het resultaat van een samenwerking tussen Velleman en de STEM-coach die tijdens de STEM academie hiervan een prototype gebruikte.

De bezoekers en ouders vonden het een fantastische locatie met goede begeleiding, hun kinderen kwamen met plezier STEM ontdekken dus werd er snel beslist om verder te gaan en ook volgend schooljaar deze initiatieven verder te zetten omdat Technologisch onderwijs en STEM belangrijk zijn voor de toekomst van de maatschappij.

X