Zottegem: “Wat is de bedoeling van De Loor? Weg met ballonnetjes!”

12496231_10153219181217541_4177257404481337242_o

Zottegem, 03/05/2017: Vorige week verbaasde Sp.a -schepen Kurt De Loor vriend en vijand met een voorstel waarbij Zottegemse jongeren van 16 en 17 jaar stemrecht krijgen tijdens de gemeenteraad. Een oprecht voorstel volgens sommigen, minstens evenveel anderen beschouwden de beweegredenen van De Loor als een vroege verkiezingsstunt. Ook bij jong CD&V Zottegem roept het voorstel heel wat vragen op, voorzitter Robin De Cubber kroop in zijn pen en reageert scherp. (PDV)

“Wat is de bedoeling eigenlijk van Kurt De Loor? Op de dag van de verkiezing een populariteitspoll maken bij de “net niet stemgerechtigden”, om daarna met deze stemmen niets meer te doen? Sorry, maar dit is maar een fictieve vorm van democratie en dat is niet meteen wat jongeren verstaan onder vertegenwoordiging!”  

Lees de volledige reactie van De Cubber hierna.

Weg met ballonnetjes. Tijd voor actie!

Laat het duidelijk zijn: Jong CD&V Zottegem is voor stemrecht voor 16- en 17-jarigen. Deze jongeren meer betrekken bij het beleid, dat gaat over alle partijgrenzen heen. Op zich zijn we dan ook tevreden dat schepen Kurt De Loor (sp.a) hieraan mee wil werken.

De schepen mag dan wel een “revolutionair” idee hebben voor de Zottegemse democratie, wij hopen alleszins dat de wijziging van het kiesdecreet  in het Vlaams Parlement erdoor komt. Dan kunnen alle 16 en 17 jarigen in Vlaanderen in zijn of haar gemeente ten volle participeren. Maar dat alleen is niet genoeg. Jongeren moeten goed geïnformeerd worden, zodat ze een zeer doordachte keuze maken.

Pop poll

Ik stel me als jongere echter grote vragen bij het ballonnetje dat de schepen vorige week opgelaten heeft. Wat is de bedoeling eigenlijk van Kurt De Loor? Op de dag van de verkiezing een populariteitspoll maken bij de “net niet stemgerechtigden”, om daarna met deze stemmen niets meer te doen? Sorry, maar dit is maar een fictieve vorm van democratie en dat is niet meteen wat jongeren verstaan onder vertegenwoordiging!

Neen. Ga naar jongeren toe, luister naar wat ze te zeggen hebben. Richt een jongerenkabinet op, waar Zottegemse scholieren elke maand samen kunnen komen, om beslissingen van het stadsbestuur   onder de loep te nemen en hen zelf met voorstellen laten komen. Laat ze mee nadenken over maatschappelijke problemen om samen met hen van Zottegem een positief verhaal te maken.

Verkiezingskoorts

Oktober 2018 lijkt nog ver weg, maar toch lijkt het alsof er toch al verkiezingskoorts heeft toegeslagen bij schepen De Loor. Waarom wil u zich zo nodig profileren met een voorstel dat niets bijdraagt? U bent schepen. Als u wil communiceren, doe dit over het beleid dat u voert. Voorstellen in de voorwaardelijke wijs – zoals u vorige week deed – daar hebben wij, de jongeren en de burgers, niets aan. Steek uw pamfletten en verkiezingsbeloften nog even weg, en zoek naar een effectieve vertegenwoordiging van de jongeren!