Lady Linn en Jef Neve op Jazz Zottegem

affiche Jazz Zottegem 2017

Zottegem, 04/05/2017: Vanmiddag werd het programma bekendgemaakt van Jazz Zottegem 2017 dat dit jaar plaats heeft op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Naast opnieuw een straf programma met onder andere Lady Linn en Jef Neve zijn er enkele nieuwigheden. Zo vindt het concert nog steeds plaats in het Egmontpark, maar verhuizen de concerttent en catering grotendeels naar het onderliggende grasplein. Op zondag is er opnieuw een aperitiefconcert en voor het eerst ook een kunstenatelier, met een tiental plaatselijke kunstenaars die hun kunsten tentoonstellen en verkopen. Net zoals vorig jaar is Jean Blaute presentator en zal Herss Seele plaatjes draaien tussen de optredens door. (PDV) 

Jazz Zottegem: korte historie

Zottegem is sinds jaar en dag een stad waar muziek geleefd en beleefd wordt. Meer dan tien jaar  geleden, op de jaarlijkse zomerbraderie, wordt Jazz at the Bib door de bibliotheek van Zottegem voor het eerst georganiseerd als onderdeel van Jazz in the Street: op meerdere podia verspreid in het centrum worden live jazz concerten aangeboden.

Het leesterras van de bibliotheek profileert zich vanaf de start als uiterst  aangename locatie om van jazzmuziek te
genieten. Na enkele jaren laten de lokale handelaars het initiatief voor wat het is, maar JATB houdt stand en slaat zijn eigen weg in.

De organisatie en investering vergen steeds meer energie en budget. Daarom gaat de bib in 2011 de samenwerking aan met  de vereniging โ€˜Jazz On Sundayโ€™, een organisator van jazz-concerten in de streek. Jazz At The Bib groeit gestadig uit tot een volwaardig festival en verandert zijn naam in Jazz Zottegem. Bibliotheek Zottegem, CC Zoetegem en vzw Jazz on Sunday blijven vandaag de drijvende krachten achter de organisatie.

Recent evoluties op Jazz Zottegem…

2011                 bibliotheek Zottegem en Jazz on Sunday werken voor het eerst samen

2013 Jean Blaute is te gast op Jazz Zottegem als muzikant samen met Eric Melaerts

2014 Jean Blaute wordt de vaste presentator van Jazz Zottegem

2014 Spaanse ontwerper Xavi Forn รฉ (Error Design) ontwerpt voor het eerst de affiche in zijn eigen opvallende stijl

2015 Jazz Zottegem breidt uit: in samenwerking met Vierklank wordt een avond voor de jeugd aangeboden

2016 Jazz Zottegem biedt voortaan een aperitiefconcert op zondag aan

2011-2016           bekende namen op de affiche: An Pierl รฉ, Stef Kamil Carlens, Dieter Limbourg, Philip Catherine, Jef Neve, Isolde Lasoen, Tom Barman, Buscemi, Bert Joris, Sioen, Jeroen Van Herzeele,…

Jazz Zottegem at the bib 2017

Jazz Zottegem 2017 gaat verder op het elan van de vorige jaren: een affiche met een stevige portie jazzmuziek die gesmaakt wordt door een breder publiek, een gezellige inkleding van het Egmontpark met de nodige animatie  en enkele vaste waarden zoals Jean Blaute en Herr Seele. Toch belooft deze editie opnieuw sterk te verschillen met vorig jaar, op de eerste plaats door een nieuwe opstelling in het park en een verandering in de programmaindeling. We hopen dat deze ingrepen de sfeer en gezelligheid van Jazz Zottegem ten goede komen!

Een overzicht van vaste waarden…

Jean Blaute presentator

13483307_10153558897942541_2276347896071403030_o

Jean Blaute is รฉรฉn van Zottegems meest bekende inwoners en zonder twijfel een grote โ€˜krakโ€™ op muziekvlak in Vlaanderen. Als muzikant speelde hij mee met Raymond van het Groenewoud, Johan Verminnen en De Nieuwe Snaar om er maar enkele op te noemen. In Zottegem was hij als jonge knaap zelf nog even actief in de band Cleeโ€™s Five, de groep rond Clee van Herzeele, vader van topsaxofonist Jeroen Van Herzeele. Ook als producer en arrangeur weet Blaute zich te onderscheiden met recente samenwerkingen met Boudewijn De Groot en Jasper Steverlinck. Op Jazz Zottegem onderscheidt Jean zich โ€˜door het goed uit te leggenโ€™  op het podium: als presentor sinds 2014.

Herr Seele draait vinyl โ€˜uit de oude doosโ€™

13537785_10153558898012541_6375226296221410836_n

Peter Van Heirseele, alom bekend als Herr Seele is een absolute creatieve duizendpoot. De meesten kennen Herr Seele als tekenaar van de legendarische stripfiguur Cowboy Henk en zijn hilarische sketches met Kamagurka in de jaren โ€˜80 en โ€˜90. Herr Seele is ook een bekend pianorestaurateur en -verzamelaar maar zijn grootste passie is en blijft kunstschilderen. Zijn werk wordt regelmatig tentoongesteld en gepubliceerd in het tijdschrift Humo. Tot slot, en een groot geluk voor Jazz Zottegem, heeft de man een voorliefde voor jazzmuziek en bezit hij een collectie oude platen waar menig vinylverzamelaar een moord zou voor begaan. Herr Seele laat je graag meegenieten van zijn collectie op zaterdagnamiddag!

Affiche door Error! Design!

affiche Jazz Zottegem 2017

De affiche wordt voor de vierde keer ontworpen door Xavi Forn รฉ, internationaal gelauwerd ontwerper uit Barcelona. Zijn artwork, onder de naam Error Design! is wereldwijd bekend. Hij werkte voor grote namen als Suede, The Black Keys, The Alabama Shakes, Ben Harper, Dave Matthews band en Soundgarden.

 

Jazz Zottegem wil in deze editie nog meer nadruk leggen op beleving en gezelligheid. Zo worden de concerten op het grote podium verschoven naar de vooravond en wordt tijdens de namiddag voor extra invulling gezorgd in het gezellig aangeklede Egmontpark

Op het programma:

– Outlet van reisgidsen (vanaf 14u!) met de zomer voor de deur:

organisatie van Regiobib Route 42

– Selfmade Pop-up market, een markt met zelfgemaakte producten: organisatie bib Zottegem en Regiobib Route 42

– vinyl- en muziekverkoop, een vervolg van de succesvolle eerste editie in het oude stadhuis vorig jaar: een organisatie van Cultuurraad Zottegem

Nieuwe opstelling in het Egmontpark

De vroegere opstelling, vlakbij het Egmontkasteel wordt voor deze editie verlaten. Dit is enerzijds om de erfgoedkundige waarde van de historische site niet aan te tasten, anderzijds om praktische overwegingen. De concerttent en catering verhuizen grotendeels naar het onderliggende grasplein dat meer ruimte biedt.

Open kunstenatelier op zondag

Op Jazz Zottegem 2016 werd voor het eerst op zondag een aperitiefconcert aangeboden. Ondanks het mindere weer was het concert van Norbert Detaeye meer dan geslaagd. Dit jaar wordt naast het aperitiefconcert ook een kunstenatelier georganiseerd, met een tiental plaatselijke kunstenaars die hun kunsten tentoonstellen en eventueel verkopen. Dit initiatief is geรƒยฏnspireerd op de  succesvolle  โ€˜Artiestenfoorโ€™ die dit jaar na 44 succesvolle edities de handdoek in de ring gooit. Het open kunstenatelier op Jazz Zottegem heeft evenwel niet de  ambitie om opvolger van de โ€˜Artiestenfoorโ€™  te worden, daarvoor is het opzet veel kleiner.

De Looze/Machtel/De Waele

Bram De Looze_09

Bram De Looze was reeds te gast op 19-jarige leeftijd op het podium van Jazz Zottegem aan de zijde van trompetgrootheid Bert Joris. Hij werd de relevatie van de avond en kreeg tonnen van lof onder andere door presentator Jean Blaute, die tot ieders verbazing nog banden bleek te hebben met Bramโ€™s grootvader! De Looze studeert ondertussen in New York en toert sinds kort rond in een gewaagd programme met 3 pianofortes. Kortom, Bram is รฉรฉn van de grootste pianotalenten die ons land rijk is!

Op Jazz Zottegem staan naast hem gevestigde waarde en lid van Brussels Jazz Orchestra Jos Machtel en de getalenteerde drummer Matthias De Waele. Bram De Looze: Piano, Jos Machtel: Double Bass, Matthias De Waele: Drums

Lady Linn duo

Lady Linn_Lalo Gonzalez_2

Na โ€˜Here We Go Againโ€™, โ€˜No Goodbye At Allโ€™ en โ€˜Highโ€™ werd met โ€˜Keep It A Secretโ€™ het vierde studioalbum van Lady Linn vorig jaar uitgebracht. Ze toonde zich met deze plaat meer dan ooit een vaste waarde in de Belgische muziekscรจne. Ze liet zich op deze plaat maar ook live zoals steeds omringen door 7 fantastische en veelzijdige muzikanten. Maar naast haar reguliere optredens met deze Magnificent Seven treedt Lady Linn nu ook op met partner en vaste Magnificent Seven bassist Filip Vandebril. Filip Vandebril maakt ook deel uit van Black Flower, The Valerie Solanas en Antwerp Gipsy Ska Orkestra. Samen brengen ze klassieke Lady Linn songs in uitgeklede, intieme en nooit gehoorde versies. De unieke combinatie van zang en bas staat garant voor een onvergetelijk concert. Lady Linn: zang, piano en Filip Vanderbril: Bass.

 

SCHNTZL

Met SCHNTZL staat er opnieuw een duo op het podium met Hendrik Lasure aan piano en Casper Van De Velde achter de drums. De twee muzikanten leerden elkaar kennen op respectievelijk 12 en 14 jaar, en bleven aan elkaars zijde sindsdien: eerst als onderdeel van grotere muzikale collectieven, in 2014 met hun eigen duo SCHNTZL. Het duo won na amper een jaar de prijs STORM! als beste opkomende talent. Amper drie jaar verder weet het duo alle grote Belgische podia te veroveren, van Handelsbeurs tot AB. Ook internationaal krijgt SCHNTZL snel erkenning met oa. de compositieprijs op het Tremplin Jazz dโ€™Avignon contest. Hun muziek? Een combinatie van compositie en improvisatie die je vooral live moet beleven! Hendrik Lasure: piano en Casper Van De Velde: drums.

BLOW trio

blowtrio

Jef Neve solo

JefNeve_byROBWalbers_007

Jef Neve stond reeds in 2012 op het podium van Jazz Zottegem, toen op zaterdag. Dit jaar trakteert hij het publiek met een aperitiefconcert op zondag.
Jef Neve, geboren in 1977, was al gauw kind aan huis op bijna ieder jazzfestival ter wereld: van Montr รฉal tot Nort Sea, Van Middelheim tot Vancouver. De goedgemutste Limburger weet te overtuigen met zijn eerlijk en zuiver pianospel. Bovendien reikt zijn muzikaal interesseveld heel wat verder dan jazz en dat maakt hem juist extra interessant. Bekende muzikanten waarmee hij het podium deelde zijn al lang niet meer te tellen.Ook in de wereld van de filmmuziek verdiende Neve zijn pluimen. Hij componeerde de muziek  van de film โ€˜Dagen Zonder Liefโ€™ van Felix Van Groeningen en begin dit jaar sleepte hij, samen met het Brussels Jazz Orchestra, een Oscar in de wacht met de Franse stomme film โ€˜The Artistโ€™.

The Dixie Supspenders

Een authentiek dixielandband dat de typische jazz muziek uit de jaren โ€˜20-โ€™30 brengt, goedgemutst en in onberispelijke outfit. The Dixie Suspenders met oa. drummer Wouter Van den Bossche, brengt voornamelijk licht verteerbare feel-good dixielandmuziek.

dj BoekMarc

Het jazz-weekend wordt afgesloten met een selectie jazz-vinylplaten van dj BoekMarc, beter bekend als Marc Lievens, bibliothecaris van Zottegem. Marc is een fervent verzamelaar van vinyl en zal in de namiddag een greep uit zijn jazzlpโ€™s laten horen.

X