Wereldwinkel Oosterzele fiets voor World Fair Trade Day

zzzz

Oosterzele, 03/05/2017: Op zaterdag 13 mei 2017 is er World Fair Trade Day. Op die dag slaan in Oosterzele wereldwinkeliers en hun klanten de handen in elkaar: samen willen ze 1000 kilometer bij elkaar fietsen, en zo een  duit in het zakje doen bij de  nationale actie van wereldwinkels. (PDV)

Bedoeling is aandacht te vragen voor eerlijke en betere handelsregels voor de producenten in het Zuiden.

“We hopen met onze fietstochten een halt toe te roepen aan een beleid dat de ontwikkelingskansen van het Zuiden ernstig schaadt”, klinkt het bij Bram van Baarle van de wereldwinkel in Oosterzele. “Het huidige ontwikkelingsbeleid zorgt er immers voor dat wat met de ene hand gegeven wordt, met de andere hand weer wordt weggenomen. Het is alsof we producenten in het Zuiden eerst leren fietsen om hen nadien stokken in de wielen te steken.”

“Een mooi voorbeeld van dat dubbelzinnige beleid is het bestaan van tariefescalatie: het systeem waarbij importtarieven stijgen naarmate producten verder afgewerkt zijn. Op die manier worden producenten die opklimmen op de ontwikkelingsladder niet beloond, maar net afgestraft. Een beetje vreemd, toch?”

“Net als duizenden fietsers willen ook wij die namiddag tonen dat wij hen g één stokken in de wielen willen steken. Het is een symbolische fietsactie, waarbij we met honderden fietsers aan Gent Zuid zullen verzamelen om daar onze stem te laten klinken…”

Concreet:

  • ’s Voormiddags kunnen er aan de winkel al flink wat kilometers op rollen bij elkaar worden gefietst. Een stevige opwarmer voor jong en oud — waarbij ook info en animo niet zal ontbreken!
  • Om 14u00 worden de stalen rossen  op het Marktplein in Scheldewindeke verzameld, om vandaaruit in karavaan naar Gent te fietsen. Onderweg worden de mooiere wegen gezocht en worden ook de fietsers van de  wereldwinkels van Bottelare en Merelbeke opgepikt. Een bezemwagen rijdt mee.
  • Aankomst in Gent is voorzien rond 16u. Terugkeer naar de thuisbasis op eigen kracht.

Fiets je graag mee? Schrijf je dan vliegensvlug in via wereldwinkeloosterzele@gmail.com. Op die manier kan de bevoorrading  afgestemd worden op het aantal deelnemers.