Kunsthuis deCafe brengt topkeramist naar Zottegem

lente expo venissage zottegem IMG_6702

Zottegem, 05/04/2017, persbericht – De lente-expo van kunsthuis deCafe, dat net één jaar bestaat, staat geheel in het teken van de nostalgie. Curator Nadine Prieels is erin geslaagd de Belgische topkeramist Marc Janssens in mei naar Zottegem te halen.  

Meer nostalgie is te vinden in de portretten op grond van oude foto’s van Brussels toptalent Joelle Delhovren. Van eigen bodem zijn er Carine Gillis, met foto’s van oude streekcaf és, en Marc Galle, die de confrontatie met de beelden van Marc Janssens is aangegaan.  

Plaats: Noordstraat 39 te Zottegem. U kunt de werken bezoeken van 6 t.e.m. 21 mei, telkens op zaterdag en zondag van 14-18u.  

 

lente expo venissage zottegem 2017 uitnodiging 4-5

Topkeramist

Marc Janssens beeldhouwt al jarenlang aan de Belgische top. Hij is dan ook geselecteerd voor de Watou kunst- en po ëzieroute 2017 en stelde recent nog tentoon in Londen, Amsterdam, Berlijn en Shanghai. Marc plaatst kwetsbare menselijke figuren, meestal naakt of met een schamele reddingsvest, in een soort van sombere droomwereld. Hij puzzelt met fijne vingers en vleugels, maar ook met beulskappen en teddyberen. Het resultaat is versteende po ëzie. Hij werkt doorgaans met grote, gerenommeerde galerijen, maar houdt ook van kleinere, enthousiaste kunsthuizen zoals deCafe.

lente expo venissage zottegem IMG_6695

Brussels

Ook de Brusselse Jo ëlle Delhovren werkt met de beste galerijen in Belgi ë. Zij was ook al te zien in Miami en Burkina Faso. Zij legt massa’s liefde en nostalgie in krachtige schilderijen en nostalgische tekeningen en op gerecycleerd papier. Het is met die broze papierwerken dat zij naar deCafe is afgezakt. Haar werk heeft een sterk verhalende kracht en duwt de toeschouwer op intimistische wijze in de richting van een zeer herkenbaar verleden.

lente expo venissage zottegem deCafe EW

Caf é-nostalgie

De Zottegemse Carine Gillis, mede drijfveer achter KIVT Zottegem, heeft recent haar werk op het Ministerie van Sociale Zaken ingeruild voor fotografie, dat zij gepassioneerd uitoefent. Met haar reeks interieurfoto’s van oude streekcaf és won ze vorig jaar de prestigieuze CEWE Photo Award. Carines reeks is uiteraard kunsthuis deCafe op het lijf geschreven, want ook dat kunsthuis was eertijds een volks buurtcaf é, waar mensen op weg van en naar de nabijgelegen volkstuintjes een pint kwamen drinken of een kaartje kwamen leggen.

lente expo venissage zottegem IMG_6703

Confrontatie

Hekkensluiter in het artiestengezelschap is heer des huizes en rasechte Zottegemnaar Marc Galle, die als naar gewoonte weer een hele reeks nieuwe werken te kijk stelt. Uitgedaagd door Marc Janssens, ging hij de confrontatie met diens beelden aan. Dat resulteerde in een aantal werken die de twijfelende figuren van de keramist laten opgaan in een omgeving van nostalgisch behangpapier. Marc Janssens die als het ware tussen het behang van het oude caf é insluipt