Open bedrijven dag 2017 : Triamant site krijgt ruim 700 bezoekers over de vloer (reportage en foto’s)

triamant IMG_5179

Zottegem, Sint-Maria-Oudenhove, 07/05/2017 (update) –  Ruim 700 nieuwsgierigen zetten als eersten voet op het nieuwe Wantenplein, in het hartje van ‘Aunove’. Dit nieuwe pleintje ligt vandaag nog verscholen achter de hekkens van bouwbedrijf Heymans. De bouwheren en organisatoren van de opendeurdag (Triamant), hadden zich goed voorbereid met een heuse inschrijvingsbalie, stewards en gespecialiseerde medewerkers. Toch hadden ze dit succes niet kunnen vermoeden. Luc Lippens, de adviseur zorgeloos wonen, zelf een inwoner van Zottegem, wist al rond 16u te vertellen: “We zijn aangenaam verrast dat zoveel mensen interesse tonen. Deze opkomst hadden we echt niet verwacht. Natuurlijk zijn we blij.” 

triamant open wervendag IMG_4922

Daden zeggen meer dan woorden. Vanuit een Kortrijkse hogeschool zijn een handvol studenten, die elders in het Triamant-wereldje stage lopen, vrijwillig komen meewerken als steward: op hun vrije zondag, zonder dat het telt als stage. Deze medewerkers hebben er goesting in. En er is al zoveel volk vanaf het eerste uur,… dat geeft vleugels. Maar eerst gaan we even terug in de tijd : 10u, opening van de deuren.

triamant IMG_4910

Ik dacht: “How, ik heb me vergist. Zoveel volk? Sta ik voor ‘den Aldi’,… waar de ouderen in race-modus klaar staan om de winkel binnen te stormen?” Maar dit was een gemengd publiek. Ouderen, hun volwassen kinderen,… en zowaar enthousiast jong volk. In groepen van telkens zo’n 15 tot 20 mensen vertrekt om de 10 minuten een begeleid bezoek. “Ik kom straks wel terug, als de eerste drukte voorbij is.”, zei ik tegen een verantwoordelijke. Rond 13u zal het vast rustiger zijn,… en ik had nog enkele andere locaties te bezoeken vandaag.

triamant IMG_4891

Niet dus! Gelukkig bestond de inschrijving slechts uit het ontvangen van een gratis drankbonnetje en een deelname aan een prijskamp voor een etentje. Hier weten ze hoe marketing werkt. Daar is niets verkeerd aan. Ik maak het puntje van mijn potlood al wat natter. 

Hieronder een foto van de directe omgeving. Ook niks mis mee.

triamant IMG_5035 omgeving

De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier. Triamant is gebouwd op de site van een oud klooster, midden in een dorpskern. Blijkbaar is dat een bewuste keuze. Er moet volgens hen ook een stukje geschiedenis aan de site hangen. Zo was dit niet alleen een voormalig klooster en werd de buitenbouw in dezelfde kleur opgetrokken als het originele kloostergebouw. Een oude kapel werd gerestaureerd. Vandaag is het voor het eerst een brasserie. Op de site heeft ook een atelier gestaan waar handschoenen werden gemaakt. Vandaar de naam : Wantenplein. Wist je dat hier tijdens de werken twee oude keramiekovens zijn opgegraven, waarin de Gallo-Romeinen hun potten en pannen bakten?

triamant IMG_5032

Nadat we de eerste dynamische uitleg hebben overleefd neemt de steward ons mee door de onafgewerkte gangen. Dit is een open werf, nog geen afgewerkt project. Tussen de gebouwen is een grote open ruimte gevrijwaard, die te voet of met de rolstoel vlot bereikbaar is, maar waar alle gemotoriseerd verkeer zal geweerd worden. Hier zullen kinderen spelen, hun ouders hen op een ijsje trakteren en ouderen actief mogen knikkebollen of met de jeux-de-boules spelen, of omgekeerd.

(Hierboven twee computeranimaties die een beeld schetsen)

De site oogt enorm. Ze is dat ook met 60.000 m ² oppervlakte. Slechts 3 à 4000 m ² zal bebouwd worden. Er blijft dus nog een zee aan ruimte over. Het was een derde project (naast Geluwe en Velm) binnen Triamant dat werd opgestart. Ondertussen zijn er dat al vijf want ook in Ronse en Bree zijn de werken gestart. Volgens de begeleider van onze groep zullen er met Tramant Aunove al 940 wooneenheden beschikbaar zijn. Dat gaat over (afgerond) 1250 bewoners. En dit is nog maar een begin want over gans Vlaanderen plant Triamant dit soort projecten.

De bezieler van Triamant is ene Jo Robbrechts. Het enorme respect waarmee over deze man wordt gesproken is haast devoot. De vraag die centraal staat is : “Hoe zinvol ouder worden?” Daarvoor worden ouderen omringd met leefinovatoren, zorgcoaches en leefcoaches. Er zit studie en onderzoek achter, zoveel is duidelijk. De bewoner, enkel de bewoner die dat wil, kan aan het werk worden gezet om de tijd zinvol door te brengen. Die kan bijvoorbeeld meter of peter worden voor nieuwe bewoners, om ze wegwijs te maken. Maar als een oude dansleraar wat les wil geven, dan helpen coaches om dat mogelijk te maken. De betutteling zal alvast niet zo groot zijn als in een klassiek (ouderwets?) rusthuis. Verpleegkundigen zijn hier permanent beschikbaar en de 300 seconden regel lijkt een adagio : wie dringende hulp nodig heeft zal dat binnen de 5 minuten (300 seconden) krijgen. Ook familie kan eventueel mee betrokken worden in de activiteiten. Er is zelfs sprake van ‘deelauto’s’ die beschikbaar zullen zijn voor bewoners. Combineert dit verhaal het beste van meerdere werelden : de vrijheid van autonoom leven, co-housing of kangoeroe wonen en tegelijk de beschikbaarheid van alle zorgen, zoals alleen rusthuizen dat vandaag kunnen bieden? In elk geval zijn de appartementen aangepast aan eventuele zorgbehoevendheid. Je mag je meubeltjes meebrengen, maar het speciale bed en de keukentafel (met vier stoelen) horen bij het appartement. Ook de badkamer is speciaal doordacht. Nu u het zegt,… ook de liften, trappen, gangen, verbindingswegen, gecentraliseerde verwarming, wifi,… eigenlijk alles. Waarschijnlijk is een bed en een tafel dan een toegeving die de bewoner graag doet: een kwestie van ‘(toe-)geven en (deel-)nemen’?

Verder blijkt er ook een conci ërge voorzien en verblijven coördinatoren overdag in lokalen die “leefpunten” worgen genoemd. Het concept begint stilaan duidelijk te worden.

En dan krijgen we eindelijk het (al) afgewerkte appartement te zien. In het keukengedeelte en de badkamer ligt een ruwe (je zal niet uitglijden) tegelvloer. In de leef- en slaapruimte wandel je op parket. Kookvuur, oven,… alles zoals thuis… men kan gerust zelf een maaltijd bereiden als het menu in de brasserie je die dag niet bevalt.

De rondleiding eindigt in die brasserie,… sorry,.. in de kapel. De ‘Aunovenaars’ zijn blij dat die nog altijd haar scheve torentje heeft. Gelukkig hebben de bouwheren daar niets aan verandert.

Is dit het nieuwe wonen voor ouderen? In elk geval is dit vernieuwend. Nergens in de gezondheidssector wordt op deze schaal al rond een dergelijk integratief zorgmodel gewerkt. En zou jij hier als jongere kunnen wonen? Er blijken immers ook appartementen met twee slaapkamers beschikbaar, papa en mama met kindjes?

triamant IMG_5208 luc lippens

Nieuwsgierig? Je zal na vandaag wat geduld moeten hebben want de eerste inwoners zouden pas vanaf september 2017 hun intrek nemen. Natuurlijk heeft wonen ook een prijskaartje. Wie daarover meer wil weten contacteert best de ‘adviseur zorgeloos wonen’, Luc Lippens. luc.lippens@triamant.be

(SjK)