Europese Metaalunie bespreekt de toekomst van de sector in het Bernardustechnicum te Oudenaarde

metaalunie technicum IMG_2236

Oudenaarde, 08/07/2017, persbericht – Op vrijdag 5 mei kwamen de leden van de Europese Metaalunie samen in het Bernardustechnicum.  De Europese organisatie van metaalverwerkende bedrijven verzamelde voor de eerste keer in Oudenaarde om de wereld van de Belgische beroepsopleidingen beter te leren kennen. (SDS)

metaalunie technicum DSC00819

In een sector waar kwaliteitseisen van het grootste belang zijn, zijn een professionele opleiding en degelijke aanvullende opleiding een zaak die alle bedrijven en beroepsfederaties nauw aan het hart liggen. De Europese Metaalunie (EMU) ontwikkelde reeds eerder een Europees paspoort om de uitwisseling en kennisuitwisseling van werknemers uit de diverse lidstaten te garanderen en bevorderen. Deze handige dienst, die ondertussen ook door andere sectoren werd overgenomen (zoals de Horeca), blijft zeer nuttig en wordt tijdens deze bijeenkomst aangepast aan de laatste ontwikkelingen.

metalunie technicum IMG_2246

De EMU groepeert acht nationale beroepsverenigingen uit Duitsland, Oostenrijk, Belgi ë, Denemarken, Hongarije, Nederland en Zwitserland en vertegenwoordigt de belangen van 70  000 kmo’s die ongeveer 800  000 werknemers en 70  000 leerjongens tellen. Deze bedrijven zijn goed voor een jaarlijkse omzet van 100  miljard  euro. De beroepsfederaties uit deze landen verschillen qua structuur en grootte maar net die veelheid is een grote sterkte, benadrukt Erwin Kostyra, voorzitter van de EMU: “deze diversiteit in aanpak en structuur is de grote troef van de Europese Metaalunie”.

Op donderdag bezocht de delegatie het VCL, het vervolmakingsinstituut voor lassers in Neder-over-Heembeek. Vrijdag hield de EMU zijn Raad van Bestuur, daar lag de focus vooral op normalisatiekwesties (zoals de EN1090-1 norm voor de bouwsector) en over problemen inzake opleidingen en het vinden van gekwalificeerd personeel.

metaalunie technicum IMG_2229

John Spronck, Limburgse ondernemer en voorzitter van de Vlaamse metaalfederatie VLAMEF, benadrukt het belang van Europese samenwerking: “een organisatie zoals de Europese Metaalunie helpt bedrijven om competitief te blijven en verdedigt onze belangen. Zeker voor belangrijke zaken zoals normering en wetgeving is dat een grote meerwaarde”.

De volgende bijeenkomst van de EMU zal plaatsvinden op 29 en 30 september in Düsseldorf.