“Sluit je kippen ’s nachts op”

Cartoon vossen kippen

Algemeen, 10/05/2017 – De extra vossen-monden onder de vorm van jongen die momenteel gevoed moeten worden, hebben als resultaat dat er veel kippen en ander pluimvee doodgebeten worden. Conny Vander Putten uit Geraardsbergen is vrijwilliger bij SOS wilde dieren en geeft ons een beter zich op de relatie mens-vos. Tegelijk geeft ze tips over hoe we ons pluimvee kunnen beschermen. Dit artikel introduceert ook onze nieuwe vaste cartoonist: Mc Potting.

Naar aanleiding van het artikel over een aangereden vos dat door De Beiaard werd gepubliceerd, werd mij gevraagd om een informatief artikel te schrijven rond de vos. Meer bepaald: hoe kunnen wij met de vos samenleven, zonder dat iemand van de partijen hier hinder van ondervindt? In dit artikel wordt aan de hand van foto’s aangetoond hoe wij ons pluimvee kunnen beschermen.

1

De vos is één van de roofdieren die gelukkig bij ons nog in de vrije natuur voorkomt. Jaarlijks worden er meer dan 11.000 vossen gedood door de jacht en door het verkeer. In de natuur wordt een vos  ongeveer twee jaar oud , in gevangenschap worden ze veel ouder en kunnen ze een leeftijd bereiken van  acht tot tien jaar oud.

Wat eet een vos zoal ?

De vos is een uitgesproken alleseter en een voedselopportunist. Zijn voedsel rijkt van knaagdieren, vogels en wilde konijnen tot insecten, eieren, fruit en granen. De periodes dat er veel voedsel aanwezig is, wordt een deel begraven. Deze verstopte voorraad kunnen ze op geur en herinnering terugvinden. Vossen doden meestal dieren die kleiner zijn dan zichzelf.

Hoe kunnen we overlast door de vos nu gaan vermijden?

De vos is één van de meest besproken roofdieren. Helaas heeft hij op zijn menu ook vaak pluimvee staan. Toch zijn er manieren om onze kippen te beschermen tegen de vos. Vossen zijn namelijk vrij luie dieren. Als ze niet eenvoudig aan een prooi geraken, dan gaan ze er al snel weer vandoor. Vele mensen plaatsen een omheinig rond hun kippenhok, die enkel het terrein “afbakent” maar geen bescherming biedt aan de bovenkant. We kunnen de vos namelijk heel simpel gaan weren.

Voorbeeld 1: Men plaatst een simpele omheining van twee meter boven de grond, waarbij men 50 cm onder de grond terug keert, maar ook bovenaan de omheining. Vossen kunnen namelijk klimmen! Eenmaal ze merken dat dit niet lukt, zijn ze al snel weer weg.

2

Voorbeeld 2. Net hetzelfde principe als hierboven vermeld. Enkel wordt er onderaan gewerkt met een betontegel van 50 centimeter.

3

Voorbeeld 3. Men kan ook gebruik maken van schrikdraad. De schrikdraad dient op twee plaatsten bevestigd te worden. Bovenaan de omheining en op 50 centimeter van de grond.

4

De beste oplossing is nog steeds om je pluimvee ’s nachts op te sluiten.

Vlaams Opvangentrum (VOC)

Als vrijwilliger van een Vlaams Opvangcentrum (VOC) ervaar ik heel veel leed dat dieren wordt aangedaan door de mens en niet alleen wilde dieren zijn hun slachtoffer maar ook hun eigen huisdieren. Zo zeg ik altijd het dierenRIJK en het mensDOM.

Men kan ook veel info terugvinden over “hoe bescherm ik mijn dieren tegen vossen” op sites van Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt. (Conny Vd.P.)

5