11 jaar regenboogvlaggen in Vlaamse Ardennen

oudenaarde2 regenboogvlag

Vlaamse Ardennen, 13/05/2017, persbericht — Naar jaarlijkse gewoonte hangen alle gemeenten in de Vlaamse Ardennen een regenboogvlag uit op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. De lokale besturen tonen zo dat er in hun gemeente geen plaats is voor homo- en transfobie. 

Toeterniettoe_RGB.jpg

In 2006 hing Ronse als eerste in de Vlaamse Ardennen een regenboogvlag uit aan het stadhuis. ‘Meer nog: Ronse was bij de eersten in Vlaanderen die een regenboogvlag uithing’, herinnert Gregory, algemeen coördinator van de LHBT-jongerenorganisatie Toeterniettoe, zich. ‘Daarvoor zag je de regenboogvlag voornamelijk in grootsteden als Brugge, Antwerpen en Brussel.’

Uitbreiding naar andere gemeenten

Oudenaarde, Brakel en Zottegem namen voor het eerst deel in 2008. De daaropvolgende jaren vulden Kluisbergen (2011), Geraardsbergen (2012), Zwalm (2013), Lierde (2013), Wortegem-Petegem (2013) en Maarkedal (2013) het lijstje aan. Sinds 2015 hangen alle 17 gemeenten in de Vlaamse Ardennen de regenboogvlag aan het gemeentehuis.

Blijvend nood aan LHBT-(jongeren)organisaties

Verenigingen als Toeterniettoe komen op voor de rechten van holebi’s en transgenders en cre ëren een veilige omgeving via onthaal, activiteiten en (scholen)vorming. ‘Via onze onthaalwerking merken we dat heel wat jongeren in de Vlaamse Ardennen met vragen zitten over gender- en seksuele diversiteit, maar daar niet over kunnen of durven praten met vrienden of familie’, gaat Gregory verder. ‘Daarom willen we de stap naar onze jongerengroep zo makkelijk mogelijk maken. Samen met ons nieuwe logo lanceerden we een website waar elke jongere een account kan aanmaken. Met zo’n account kan je een profiel aanmaken en dat van anderen bezoeken, priv éberichten versturen en inhoud en reacties op de site plaatsen. Met het platform willen we jongeren de mogelijkheid geven om voor en na onze activiteiten online contact te houden binnen een veilige omgeving. Het ledenplatform wordt bovendien gemodereerd door vrijwilligers. Zo wordt bijvoorbeeld elke aangemaakte account gecontroleerd voordat die geactiveerd wordt.’ Meer informatie op www.toeterniettoe.be .

(afbeeldingen mee ingezonden)