Houtem/Bavegem: Spooklinde wordt “doorkijklinde”

1

Sint-Lievens-Houtem —Bavegem, 13/05/17 – Een  eeuwenoude lindeboom – hij zou reeds meer dan 5 eeuwen bestaan – was bij vele mensen uit Bavegem en Vlierzele een mysterieuze spooklinde. Wellicht heeft de locatie van de lindeboom daar veel mee te maken, want hij staat volledig afgezonderd omgeven door  kouters en weilanden. (HDK)

De verhalen dateren van lange tijd geleden, toen er nog geen televisie bestond en de mensen met de seizoenen vroeg opstonden en  of laat gingen slapen… Sommigen beweren dat de spookverhalen zich situeren rond de periode van Jan De Lichte uit Velzeke, die de streek van de Vlaamse Ardennen toen onveilig maakte. Vaak situeren de spookverhalen zich meestal tijdens de lokale kermissen, waarvan geweten is dat er liters bier werd gedronken…

2

Het silhouet van de lindeboom in Bavegem lijkt van op afstand, iets mysterieus te hebben. Hoe kan het anders, dan dat dit bij de lokale bevolking aanleiding gaf om wellicht weinig echt gebeurde voorvallen te vertellen… Zo, zou er een beangstigende figuur geweest zijn genaamd “Kledden” hij zou zich vaak in de grote lindeboom hebben verscholen… Zijn intensies zouden niet al te mooi zijn geweest, want wie bij avond of nacht voorbij de lindeboom passeerde, riskeerde overvallen te worden… en blijkbaar maakte “Kledden” er een gewoonte om eerst zeer luid lawaai te maken met zijn kettingen, wellicht om zijn slachtoffer te imponeren…

Of de Bavegemse lindeboom ooit een schurk herbergde zullen we   misschien nooit weten…maar hij staat er nog altijd. Zijn mysterieus silhouet is erg klein geworden en lijkt nu veel meer op een “doorkijklinde”. (HDK, foto’s L.A.M.P)