Buurderij Geraardsbergen opent haar deuren  

OK2A9570Boeren & Buren start in Geraardsbergen met een zogenaamde Buurderij. Inwoners van Geraardsbergen (en omstreken) kunnen via Boeren & Buren lokale en verantwoorde producten aankopen. (LB)  

Reeds 160 leden en 13 producenten  

Initiatiefneemster Dominique De Vuyst kende donderdag een drukke eerste avond, net als haar twaalf lokale leveranciers van groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen. Heel wat van de intussen 160 aangesloten Geraardsbergse Buurderij-leden kwamen op verkenning om letterlijk en voor het eerst te proeven van al die zelf geteelde, gekweekte of ambachtelijk bereide producten uit de eigen regio. En het is de bedoeling nog meer lokale producenten te laten participeren aan de boerderij. Wekelijks aanbod

“Via de buurderij willen we consumenten en producenten dichter bij elkaar brengen”, aldus Dominique. “Het concept is dat je online via www.boerenenburen.be rechtstreeks je boodschappen doet bij onze aangesloten landbouwers. Die zetten hun vaak seizoensgebonden aanbod wekelijks online. Er is een mooi aanbod van lekkere verse lokale producten van boerderijen uit de regio, gaande van fruit, groenten, bloem, koffie, bier, fruitwijnen, vlees enz… Tot dinsdagavond kan je daaruit je keuze maken en die bestelling vervolgens elke donderdag van 17 tot 19 uur komen ophalen en gezellig een praatje kan slaan met andere klanten of de producenten.”

Voorlopig wordt het afhaalpunt georganiseerd in school “De Mozaïek”, boelarestraat 3. De bedoeling is om binnen enig tijd te verhuizen naar het “Peperkoekenhuisje”, wat verderop in de boelarestraat. Korte keten

“Wanneer je bestelt via Boeren & Buren, levert dit een eerlijke prijs op voor de lokale boer. Daarbovenop wordt de lokale keten gestimuleerd” licht Fernand Van Trimpont, schepen voor ontwikkelingssamenwerking, toe. “Van boer tot op je bord: het lijkt een eenvoudige weg, maar toch hebben sommige producten een hele reis afgelegd alvorens op je bord te belanden. Het is ons doel om mensen terug aan te moedigen om lokaal aan te kopen. We moeten de transportkilometers verminderen en opnieuw aandacht hebben voor de plaatselijk, duurzaam geproduceerde producten van bij ons.” Vroeger hebben boeren hun waren altijd rechtstreeks verkocht aan de mensen. Maar door de komst van tussenhandel is dit contact verwaterd. Dit contact tussen producenten en consumenten willen we opnieuw faciliteren. De sociale banden rond voedsel herstellen en  contact hebben met de landbouwpraktijken: je hebt zicht op de productiewijze, het product krijgt een gezicht en je volgt bijna automatisch het ritme van de seizoenen.

Fairtrade-schepen Van Trimpont: “Onze lokale voedselproducenten hebben het niet altijd gemakkelijk. De lokale, familiale landbouw verdient een duwtje in de rug. Door lokaal af te nemen kunnen we de economische positie van onze eigen lokale producent verstevigen.” Het mailadres van de buurderij is geraardsbergen@mijnbuurderij.be