Sint-Machariuskapel Scheldewindeke werd heringewijd

DDL scheldewindeke her inwijden weg kapel h macharius (4)

Scheldewindeke, 19/05/2017 – De bakstenen wegkapel ter ere van de  Heilige Macharius werd heringewijd. Onze reporter Danny De Lobelle maakte een mooie fotoreportgae. (DDL)

Tal van kapelletjes in Scheldewindeke

Scheldewindeke bezit tal van kapelletjes verspreid over de gemeente , een er van bevindt zich op de kruising van de dreef en de wijk Spiegel. En kreeg de naam van de Heilige Machariuskapel , het is een bakstenen wegkapel met een halfronde achterzijde onder een leien zadeldak, geajoueerde ijzeren deurlichten en beschilderde bovendorpel met opschrift “H Macharius bescherm ons”. Het wegkapelletje is gebouwd in 1842 wat blijkt uit de titelschildering

Cholera

“WELADEN HEYLIGEN MACHARIUS BIDT VOOR HET VOLKSE WELZIJN 1842 ”. Het bovenvermelde opschrift en bedanking    komt voort van ons volk dat in 1866 zeer zwaar getroffen werd door cholera, een ziekte die toen erg gevaarlijk was. Door een machtige voorspraak werd ons dorp gevrijwaard. Ieder jaar werd dit herdacht de zondag na 9 mei.

Sint-Macharius krijgt plek terug

Vorige  zondag op Moederdag is het kapelletje terug ingewijd door Pastoor H. De Cock , Een team van vrijwillige buren vonden het spijtig van teloor gaan van het wegkapelletje en sloegen de handen in elkaar ze knapten het gedurende enkele weken op, E De Keukeliere nog het initiatief. Men schilderde het opnieuw, herstelde de deur en legden de vloer te opnieuw. Het beeld van Sint Machrius heeft terug zijn plekje veroverd en de wandelaars of fietsers kunnen eventjes stil blijven zitten op de geplaatste bank. Er komt nog een mededeling wanneer het wegkapelletje open is.

 

 

 

Wie was St     Macharius?

St Macharius was afkomstig van het Antiochi ë in Armeni ë. Macharius blonk uit in de beoefening van christelijke deugden en leefde ondanks zijn rijkdom in armoede samen met de armen van zijn stad. Zijn ootmoedigheid werd algemeen geprezen.

Uiteindelijk kwam hij in Gent terecht. Hij werd er met zijn gezellen vriendelijk ontvangen door abt Erembold van de St Baafsabdij.

Hij deed er veel genezingen. Spijtig genoeg heerste de pest in Gent en ook Macharius werd door deze ziekte aangetast. De

monniken en notabelen van de stad besloten een boeteprocessie te houden door de stad om van de pest verlost te worden.

Wanneer     de monniken van de processie terug in de abdij kwamen, kwam Macharius hen tegen   in de wandelgangen, blijkbaar

genezen tegemoet. Aanroepen tegen: besmettelijke ziekten, tegen de pest, tegen cholera, tegen mazelen, roddel en eerroof.

DDL