Sint-Lievens-Houtem: Elektrische openbare laadpaal na renovatie Markt

1211

Sint-Lievens-Houtem, 07/06/17 –  Sint-Lievens-Houtem heeft zijn eerste publieke laadpaal. Hij staat er nu al maar is nog niet in gebruik en de geruchten doen de ronde dat er ook nog een tweede oplaadbaar komt in de gemeente. (HDK, foto L.A.M.P)

Laadpas

Voor de bezitters van een elektrische auto is dat uiteraard goed nieuws. Volgens de informatie van de firma die de paal plaatst, is vooreerst een laadpas nodig en uiteraard ook een elektrische auto. Die pas dient om je te identificeren, zodat de slimme paal kan weten aan welk tarief hij de automobilist moet factureren. Er zijn diverse tarieven en volgens de gangbare cijfers is het tarief (bv. personen auto FORD ) 0,34 euro per kWh.

Hoelang duurt een oplaadbeurt?

Voorbeeld 1

Met één fase laden bij 32 Ampère met laadsnelheid 7,4 kW/h. Duurtijd ongeveer 3 uur om de auto op te laden..

Voorbeeld 2

Met  3 fases laden bij 16 Ampère met laadsnelheid 11 kW/h. Duurtijd ongeveer ongeveer 2 uur.

Voorbeeld 3

Bij een 3 fase lader met 32 Ampère met laadsnelheid 22 kW/h duurt het ongeveer 1 uur om de accu op te laden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type elektrische auto en het vermogen van de batterijlader.

Of je kan thuis je auto opladen.

Thuisladen gebeurt op de eigen elektriciteitsaansluiting en via het stopcontact. Duurtijd zal ongeveer  10,5 uur  (afhankelijk van de aansluiting).

En wat met het zogenaamde  “snelladen” die je vinde langs de snelwegen, wegrestaurants, hotels, enz. ?

Een groot aantal    snelladers hebben een AC- en DC- snellaadmogelijkheid.  Het laadvermogen van een snellader is 43 — 50 kW. Wat betekent dat een elektrische auto met een geschikte accu in 15 tot 30 minuten tot 80% opgeladen kan worden.

Maar let op, het zogenaamde  “snelladen” kan je niet toepassen op alle  elektrische auto’s , d.w.z dat bij sommige automerken er geen snellaad mogelijkheid aanwezig is.

 

Herman De Knijf (foto’s L.A.M.P)