Classic Metal: Review van de EP ‘Ironborn’

ironborn EP

Vlaamse Ardennen, 09/06/2017 – Ironborn staat voor heavy metal met wortels diep in de classic rock. De radiozender Classic 21 gaf hen als eerste nationale aandacht. Hun EP telt zes songs en is als geheel of per individueel nummer te verkrijgen via iTunes, Spotify, Deezer en Amazon.com. Het nummer ‘Your Downfall‘, waar het over gaat, is niet beschikbaar op YouTube. Wees er dus als eerste bij en download.

Vandaag krijg je een review van de volledige EP.
Morgen lees je het exclusieve interview met de band. (SjK)

IRONBORN pressfoto 126_bluehour

(foto: Steven Heylens)

Classic Rock en Heavy Metal zijn genres met veel meesters. De lat ligt erg hoog. Gaan ze ‘balls to the wall‘ of wordt het een ‘headbangers ball‘?

Drifting Away

Grudgy,… samenzang. As they were drifting into the sea,…. all the questions in their mind. Dit eerste nummer sleurt je al mee, driftend doorheen de chicanes van een getormenteerde geest, met perfect gestuurde gitaarlicks, een vette beteugelde bas en met prominent ingehouden drums als ruggengraat. Maybe we’ll see you in hell. Goed bezig! Op naar het volgende nummer.

Never Again

Just leave me alone. No way, never again. Ah crap, dit vakwerk krijg ik de komende dagen niet meer uit de gedachte. My time is spent, reaching for the sky. This is the end,… never again, ever again. Classic rock,… zeer verslavend,… tot die laatste noot veel te vroeg sterft,… het mocht nog even door gaan. <<Rewind >Play. Wat een belevenis!

Dit is een song om te beluisteren met het verstand tussen twee speakers en de amps op 11,… of met tinnitus tussen de massa op ‘Rock am Ring’. Het is hen ooit gegund. Fijn gemixt,… cymbalen die gaan klinken als een handvol zout gestrooid over een wonde doordrenkt met roodhete chilipepers. Je schreeuwt het uit…

Your Downfall (Gehoord op radio Classic 21)

Dit is het nummer dat Classic 21 selecteerde. Heavy metal met twee gitaristen die er nog net in slagen om het katoen droog te houden. Gonna crush you like a fly and blow you away,… motherfuckers are free. No more lies. Dit is goed. Geschreven met woede,… maar uiteindelijk wijs. Gebracht in alweer een strakke productie. Het mocht gerust minder als hun helden klinken,… maar dat weze een eerbetoon. Dit is Ironborn, zeker weten!

Trouwens,… stilaan wordt duidelijk dat de producer een controlefreak is,… een beest! Geen duimbreed foutmarge is toegelaten. Zeer straf.

Deze song is inderdaad perfect als radio edit. En ga ze live beluisteren, terwijl de volgende band de adrenaline van de coulissen voelt druipen. Look me in the eyes,… ‘cos we’re free, yeah. Live my life! En meebrullen. De brave burgers op de trein tussen Broekzele en Oudenaarde bekijken me bezorgd: “Ach, als die jongen maar gelukkig is.” 

We zijn halfweg de EP. Ironborn is goed bezig. Sjarel,… niet vergeten om af te stappen in Zottegem!

Dawn of Destiny

Je snapt direct: dit is grand cru met een zeer mooi uitgesponnen cadans en een scheut Motörolie. Deze instrumental heeft een z éér genietbare intro en begint dan ingehouden te draven. Waregem koerse doorheen een post-apocalyptisch landschap. En plots is het gedaan. Bam! Ge moet maar durven, want als muzikant kan je jezelf niet wegsteken bij zoveel mathematiek. Love it!

The Curse

Direct de vlam er in. Fire, lightning & thunder,… into the void, holy disgust,… the angels wheep,… wie zijn onschuld nu nog niet kwijt is,… drop to your knees. Alweer valt de strakke productie op die de EP tot een fantastisch geheel maakt.

Enkele bedenkingen: Laat Metallica of opa Osbourne deze song brengen en ze hebben (eindelijk terug) een wereldhit. In dit nummer zou ook de grunt uit Drifting Away tot zijn recht komen. Wedden dat deze song ooit nog terug zal worden opgenomen! Download en koester deze versie want de muziek is levende materie.

Rock’nRoll is Dead

Dit is zoveel m éér dan een Lemmy tribute. Eerlijk? Hier zat ik op te wachten. Met dit nummer schrijft Ironborn zich in een rijke geschiedenis. Rock is immers op zijn best wanneer een band total loss gaat en speelt waar ze goed in zijn, met teksten die werden overgedragen zoals de mensheid dat doet sinds aloude tijden. Om deze review te snappen moet je het nummer gehoord hebben en weten wat Ironborn dreef om het te schrijven. Dat verneem je morgen in het interview.

Een wetenswaardigheid over dit nummer: ook een mythische band als Deep Purple MK2 had ooit onverwacht een mega-vette-hit* met een even leuk geschreven samenraapsel van klinkende boutades. Rock’n’Roll is Dead is zo een fantastische song die boven de intentie uitstijgt, die de komende weken zal nazinderen in my life, my heart,… *black night,… juist, ja! Want waar denk je dat Ironborns helden de mosterd haalden? Ook de quote ‘Louder than everyone else’ staat voor m éér dan Motörhead. Die historische zin komt oorspronkelijk uit de strot van Ian Gillan, twee decennia later door Lemmy respectvol opgerakeld en geactualiseerd,… vandaag door Ironborn herdacht en ingepast in heavy proza. En dat is fantastisch!

De muzikanten van Ironborn kennen niet alleen hun klassiekers,… ze schrijven ze ook, al zullen ze dat nog niet beseffen. Ze geven een rijke erfenis door aan volgende generaties!

Deze EP bevat een evenwichtige verzameling fantastisch geproducete rocksongs. Weet dat dit slechts een begin is,… want ze zijn alweer aan het schrijven. Daarover leest u morgen meer.

Er is slechts één streepje amechtig verlangen: spijtig dat dit kaliber muziek niet op vinyl beschikbaar is. Het zou wat zijn.

De muziek van Ironborn staat als een huis. Dat verdient een ‘Headbangers Ball“. En de lat? Sorry jongens,… die ligt nu zo mogelijk nog hoger. Ge hebt u zelve wat aangedaan…

Wees er als eerste bij: download.

(Sjarel Klak)


NMBS: De trein van Oudenaarde naar Zottegem vertrekt op perron 3, overstappen in Denderleeuw. Et alors? <<Rewind >Play

X