Ironborn: interview met de Vlaams-Ardeense band die Classic 21 kon overtuigen

IRONBORN pressfoto 126_pic_zfb.jpg

Vlaamse Ardennen, 10/06/2017 – Gisteren  kreeg je de bespreking van hun eerste EP ‘Ironborn’. Vandaag volgt het interview. De band heeft een dijk van een ‘plaat’ waarmee ze al airplay veroverden bij de nationale rockradio: Classic 21. Met de song ‘Your Downfall’ beuken ze vandaag op de poort van de heavy metal scène. (SjK)

ironborn IMG_3682

Ironborn staat voor classic metal met wortels diep in de classic rock. Ze kennen de klassiekers en ontwikkelen tegelijk een eigen geluid. De EP Ironborn, die in april uit kwam,  telt zes nummers en is te verkrijgen via  iTunes, Spotify, Deezer, Amazon,… en tijdens de concerten. Wees er snel bij en  download want de hit ‘Your Downfall’ is  (vandaag nog) niet  te vinden  op YouTube.

ironborn EP

Deze venten timmeren al enkele jaren aan de weg. Voor het eerst hoorde deze zot (van muziek) ze live in Oudenhove bij Dane (caf é Vliegende Schotel, herfstconcerten). Onlangs waren ze alweer in de buurt een dak aan het hertimmeren, samen met Dyscordia, in de Foyer van Zottegem. Voordien stond Ironborn ook al op het podium met Magnetica. Beide laatste concerten kregen al enige aandacht in De Beiaard en de belofte werd aan hoofdredacteur De Valkenaere gemaakt, dat Ironborn de volgende band zou zijn om voluit in de spotlights te zetten. Pas de chance,… de franstalige radiozender Classic 21 was ons voor. Shame on us!  


Interview met de bandleden van Ironborn:

De Beiaard:  Kan iemand van jullie duiding geven over het nummer ‘Your Downfall’, dat door Classic 21 werd gespeeld. Hoe is die magistrale song ontstaan is?

Jan Versnick: De muziek van “Your Downfall” werd geschreven door onze lead gitarist, John Mortelez. Het idee voor de tekst komt van onze zanger Tom Hugelier. Hij had in zijn professioneel leven een nare ervaring gehad met iemand en wou dit van hem afschrijven. Het werd een zeer agressieve tekst met heel veel woorden. Ik herinner me dat we lang gepuzzeld hebben om dit nummer te laten kloppen tot ik ineens een zanglijn in mijn hoofd kreeg met veel minder woorden dan het origineel van Tom. Ik heb toen geprobeerd om de tekst aan te passen aan die zanglijn, zonder al te veel van de inhoud en het gevoel van het nummer te verliezen. Toen ik mijn aanpassingen aan de band voorlegde waren ze meteen verkocht en kreeg het nummer zijn definitieve vorm. We voelden meteen dat dit één van onze sterkste nummers was.

De Beiaard:  Hoe is de band ontstaan?

Jan: De band is ontstaan in de zomer van 2014. Toen ik uit Wizz Wizzard ben gestapt (de band waarin ik samen met Mario Van Laethem het gitaar-duo vormde) had ik het een beetje gehad met gitaarspelen en wou eens iets anders proberen. Ik heb me toen een basgitaar aangeschaft en dat instrument voelde meteen heel natuurlijk aan en ik wou er wel wat meer mee gaan doen…

Ik heb toen John Mortelez gecontacteerd (waarmee ik vroeger in Baremouth had gespeeld) met de vraag of hij het zag zitten om weer wat covers te gaan spelen, maar met mij op bas deze keer in plaats van op gitaar. Hij was meteen gewonnen voor het idee en we hebben dan ook zeer vlug de zanger van Baremouth, Tom Hugelier, aan boord gehesen. Tom en John speelden op dat ogenblijk samen in een grunge coverband, waarvan de ritme gitarist ook wel een metal fan bleek te zijn. We waren dus vrij vlug bijna voltallig… enkel nog een drummer ontbrak en die vonden we in de persoon van Tom Deblauwe. We kenden de capaciteiten van Tom omdat hij in het verleden een paar keer als drummer ingevallen was bij Baremouth. In het najaar van 2014 zijn we dan volop beginnen repeteren.

De Beiaard: Ga verder, je bent goed bezig…

Jan: Het werd echter al vlug duidelijk dat Ironborn meer in zijn mars had dan enkel het spelen van covers. Het duurde dan ook niet lang vooraleer er een paar eigen nummers in de set zaten. De respons op die nummers was tamelijk goed en we hebben dan beslist om ons wat meer toe te leggen op het eigen werk. Dat betekende natuurlijk ook dat er veel meer tijd en energie in de band zou kruipen. Eigen nummers schrijven en instuderen is h éél wat anders dan het werk van anderen naspelen. Het werd moeilijk voor Sven, de ritmegitarist, om het tempo bij te houden. Hij was net afgestudeerd, zette zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt en het ontbrak hem simpelweg de tijd. Onze wegen zijn dan in alle vriendschap gescheiden… jammer, maar het kon niet anders.

Ik heb toen mijn vroegere gitaar kompaan Mario Van Laethem opgebeld, die trouwens ook aan de wieg van Baremouth stond want hij was er de eerste leadgitarist die later plaats maakte voor John Mortelez. De band voelde meteen dat het goed zat en we zijn eigenlijk zowat meteen de studio ingedoken om een 6 tal nummers in te blikken in de nieuwe bezetting. Het resultaat daarvan is de EP die half april verschenen is en die momenteel tamelijk goed ontvangen wordt in de schrijvende pers. We zijn alvast h éél tevreden met de respons die we krijgen!

IRONBORN pressfoto 126_bluehour.jpg(foto: Steven Heylens)

De Beiaard:  Welke andere songs moeten we zeker beluisteren en aandacht geven?

Jan: Een favoriet nummer hebben we niet echt, het is ook moeilijk om objectief over je eigen materiaal te oordelen. We horen wel dat “never again” vlot in het gehoor ligt, maar “your downfall” en “drifting away” krijgen ook veel positieve reacties, niettegenstaande deze nummers al iets technischer en dus minder toegankelijk zijn.

“Dawn of destiny” is een episch instrumentaaltje waar we al sinds dag 1 onze set mee openen. “The curse” is ons eerste eigen nummer met vocalen en zal voor ons toch altijd speciaal blijven. Tot slot hebben we nog een tribute-song op de EP gezet. Het is een eerbetoon aan wijlen Lemmy van Motörhead en is gebaseerd op een paar riffs in ware motörhead-stijl. Het is een eerder atypisch Ironborn nummer en daarom ook werd het als bonus-track op de EP geplaatst. Het bizarre aan dit nummer is dat ik de muziek van dit nummer heb geschreven op de avond van 28 december 2015, exact de dag dat Lemmy stierf. Toen ik de dag nadien het overlijden van Lemmy vernam, dacht ik… hier moeten we iets mee doen. Ik schreef er een tekst op die bol staat van de typische Lemmy quotes. We hebben dit nummer op 28 december 2016, een jaar na zijn overlijden, op youtube gegooid als teaser voor de EP en tot onze grote verbazing hadden we op een goeie week tijd meer dan 1000 views…

De Beiaard:  Welke zijn de hoogtepunten in het bestaan?

Jan: Het uitbrengen van de EP en de release party in de Foyer in Zottegem met Dyscordia (een band waar we een torenhoog respect voor hebben) is zeker één van onze hoogtepunten. Ook aan de optredens die we deden met Hexa Mera en Spoil Engine (met dank aan Kjell van de Hoevebrouwers) hebben we heel goeie herinneringen. Tot slot mogen we onze jaarlijkse passages op Kermis Zottegem aan de platte Batterie niet vergeten natuurlijk… altijd feest als we daar spelen!! Ook dit jaar staan we er geprogrammeerd op zaterdag 19 augustus als support van Fleddy Melculy. Allen daarheen zou ik zeggen…

De Beiaard:  Wat zijn de plannen?

Jan: Nu willen we natuurlijk eerst en vooral onze EP voorstellen aan een zo ruim mogelijk publiek door middel van optredens en airplay. Intussen zijn we uiteraard ook al bezig met nieuw materiaal bij elkaar te pennen. Er zitten al een paar nummers in “the pipeline” om hopelijk in de toekomst eens een full album te kunnen opnemen… maar dat is allemaal nog toekomstmuziek en zal afhangen van verschillende factoren die we niet allemaal zelf in de hand hebben natuurlijk.

De Beiaard:  Door welke bands of stromingen is jullie muziek beïnvloed?

Jan: Als we mogen voortgaan op de recensies van onze EP die her en der verschijnen, spelen we “classic metal” en dat is een term waar we ons wel kunnen in vinden. We brengen geen metalcore of zo met veel lawaai en gebrul, maar songs die de nodige ruimte laten voor melodie. Ik denk dat er heel diverse invloeden in de eigen nummers terug te vinden zijn. Mario, Tom (Hugelier) en ikzelf zijn opgegroeid in de jaren ’80 met bands als Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Saxon en de vroege Metallica. John en Tom (Deblauwe) zijn iets jonger en werden tevens beïnvloed door de meer technische heavy metal bands van eind jaren ’80 / begin jaren ’90 zoals Pantera, Megadeth, Savatage, Kamelot, Death en de latere Metallica. Tijdens onze coveroptredens trachten we trouwens op onze eigen manier ode te brengen aan een heel aantal van deze legendarische bands. Wat de eigen nummers betreft schrijft John Mortelez het leeuwendeel van de muziek en de manier waarop hij de akkoordenprogressies en gitaarharmonie ën in elkaar steekt maakt dat Ironborn volgens mij, ondanks al die invloeden, toch wel een eigen gezicht heeft.


De Beiaard:  Met welke band of muzikant zouden jullie ooit graag een podium delen?

In een droomwereld met één van de eerder genoemde bands natuurlijk… maar om realistisch te blijven, we zouden al heel blij zijn mochten we ooit de kans krijgen om op één van de betere metal festivals die ons land rijk is aan te treden.

De Beiaard:  Indien je zelf iemand zou kunnen interviewen (ongeacht), wie zou dat zijn en waarom?

Tom (Deblauwe): Nicko McBrain! Hij is altijd in voor een grapje, maar als het op drummen aankomt is hij wel zo enorm toegewijd dat hij toch een van de beste van de wereld is.

Mario: Ted Nugent! Altijd één van mijn favoriete gitaristen geweest en het is “ne gast met nen hoek af”.

Tom (Hugelier): Dee Snider! Omdat hij in mijn ogen een hele sterke en imposante frontman is en omdat Twisted Sister toch een belangrijke rol speelde in mijn jeugdjaren.

Jan: James Hetfield! omdat zijn muziek en “the attitude” van Metallica in hun beginjaren een enorme impact heeft gehad op wie ik vandaag ben. De eerste 3 albums van Metallica staan zowat in mijn DNA gegrift. Na “Master of Puppets” vond ik het allemaal al iets minder en toen ze in de jaren ‘90 helemaal de pedalen verloren zijn ze volledig aan mijn aandacht ontsnapt… maar wie ze waren en wat ze deden half jaren ’80 blijft voor mij onevenaarbaar.

John: Chuck Schuldiner! Hij was één van de grondleggers van de death metal en een inspiratie voor velen wegens zijn muzikale diversiteit & muzikaal gevoel binnen zijn genre. En Dimebag Darrell niet te vergeten… omdat “in Dime we trust”.Wie zijn Ironborn :  

Genre: Heavy Metal

Invloeden: Metallica, Megadeth, Pantera, Iron Maiden, Motörhead,…

Bandleden:
Tom Hugelier (Vocals) (ex-baremouth; ex-eternal breath)

John Mortelez (Lead Guitar) (ex-baremouth; ex-Xplore)

Jan Versnick (Bass Guitar) (ex-baremouth; ex-wizz wizzard)

Tom Deblauwe (Drums) (ex-vikings)

Mario Van Laethem (Guitar) (ex-baremouth; ex-wizz wizzard)

Website:  http://ironborn.webnode.be/

Contact:  ironborn@outlook.be

Lees ook de review van de EP Ironborn, die eerder in De Beiaard verscheen.