Fietstocht Geraardsbergen – Compostella

 © WimS-1

Geraardsbergen, 12/06/2017 – Op maandagochtend vertrokken Renato en Nicoletta in Geraardsbergen per fiets naar Santiago de Compostella. Niet zonder eerste een Compostella-stempel op te halen in het Toeristisch Centrum van Geraardsbergen. (WS)

Vlaggekleuren

Het was een traditie die al in de middeleeuwen bestond: bedevaarders op weg naar Compostella konden bij doortocht in de Oudenbergstad een stempel ophalen. Zonder die stempel was hun bedevaart niet geslaagd en dan kregen ze ook de oorkonde niet.
Sinds enkele jaren voerde de Toeristische Dienst van Geraardsbergen de traditie terug in. In het Toeristisch Centrum op de Markt kunnen Compostella-gangers de stempel ophalen.

 © WimS-3

 

Geraardsbergen-Leiden

Renato en Nicoletta ontmoetten elkaar twee jaar geleden. Al meteen bleek hun gezamenlijke passie voor de fiets. Even later beslisten ze om samen een fietstocht naar Compostella te ondernemen.

Beide hebben ze de fiets een beetje uit de lokale cultuur: Nicoletta is Nederlandse en woont in Leiden. Renato is Geraardsbergenaar met Italiaanse roots -hij heeft het fietsen dus van twee kanten in het bloed.

 © WimS-5

Op hun stuurtas hebben ze allebei een Sint-Jaconsschelp hangen. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Renato schilderde de schelpen elk in de juiste kleuren: voor Nicolette met de kleuren van de Nederlandse vlag; voor hemzelf met de kleuren van Itali ë én Belgi ë.

Onder een stralende zon vertrokken ze gisterenochtend op het toekomstig Kunstplein, bij de Kunstacademie van Geraardsbergen. De eerste dag loopt de tocht tot net over de Franse grens. Ze voorzien om tot eind juli onderweg te zijn: eerst per fiets van Geraardsbergen helemaal tot Santiago de Compostella. De terugtocht zouden ze deels per trein en per fiets doen.

 

(tekst en foto’s: © Wim Schrever)