Elene: Offici ële opening ‘Voedseltuin Rijkbos’

DSC_0228

Elene, 23/06/2017 – Dit voorjaar werd in Elene op vierkantshoeve ‘Rijkbos’ gestart met een sociaal-ecologisch samentuinproject.  Op zondag 2 juli om 11u vindt de offici ële opening plaats. Iedereen is welkom om samen te klinken op dit nieuw initiatief.

DSC_0174

Een diversiteit van mensen komt er wekelijks samen om vrijwillig te werken in een collectieve moestuin in de vorm van een spinnenweb. Naast specifieke doelgroepen zoals mensen met een psychische kwetsbaarheid en mensen met een beperking komen ook andere bewoners uit de omgeving mee helpen in dit project. Het project wil ontmoetingsmogelijkheden cre ëren tussen kansengroepen en andere bewoners, voorbij de etiketten. Ecologisch tuinieren als hefboom naar warmmenselijke verbondenheid.

voedseltin rijkbos FLYER OPENING hoge resolutie.jpg

Er zijn momenteel twee groepen actief, een op dinsdag van 14 tot 16.30 uur, een tweede op donderdag van 10 tot 12.30 uur. Er is begeleiding voorzien door een praktijkbegeleider van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Ieder werkt op zijn eigen tempo en de oogst wordt verdeeld onder de deelnemers.

Op het perceel van 1,5 hectare op Rijkbos zijn naast de moestuin de komende jaren ook mogelijkheden voor andere elementen zoals eetbare bostuin met fruitbomen en bessenstruiken, dieren, bijenkast, vuurplek, meditatieplaats…
Via dit project wordt het deugddoende van het werken in de natuur gekoppeld aan het cre ëren van nieuwe sociale contacten.

Een project van Beweging van Wakkere Geesten vzw   i.s.m. Velt vzw, PC Sint-Franciscus-De Pelgrim, Beschut Wonen De Vlaamse Ardennen, PZT Het Akkoord, tweb vzw,   De Hoop vzw, Natuurpunt Zwalmvallei, Velt Land van Rhode, Steunpunt Welzijn en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.
Met steun van Leader, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling,   OCMW Zottegem en Stad Zottegem.

Filip Loobuyck
Coördinator ‘voedseltuinproject Rijkbos’