Expeditie Natuurpunt strijkt neer in de Boembekemolen

DSC_6298 (1).jpg

Brakel/Zottegem/Zwalm, 23/06/2017 –  – Natuurpunt organiseert op 24 en 25 juni 2017 voor de tweede keer Expeditie Natuurpunt. Tijdens deze heroïsche sponsortocht trekken 60 teams van 4 avonturiers twee dagen lang per kano, met de fiets of te voet door Vlaamse natuurgebieden.

Voor de tocht heeft Natuurpunt twee  fietsroutes (260 km), twee wandelroutes (70 km) en één kanoroute (60 km) uitgestippeld. De startplekken liggen verspreid over Vlaanderen: Diksmuide,  Tienen, Hasselt, Meerhout en Lummen. Onderweg trekken de deelnemers door verschillende natuurgebieden. Ook overnachten doen ze in de natuur. De fietstocht vanuit Diksmuide baant zich een weg door het West-Vlaams Heuvelland en de Vlaamse Ardennen om in de Boembekemolen te landen. Onderweg worden ze warm ontvangen door de lokale vrijwilligers van Natuurpunt. De teams komen samen op een afsluitend feest vlak bij het Mechels Broek in Mechelen.

De fietstocht Diksmuide Mechelen toont een heel mooi stuk van onze regio.” Vertelt Thijs Haustraete, consulent natuurbeleving bij Natuurpunt. “Vanuit West-Vlaanderen komen ze de Vlaamse Ardennen binnen in Kluisbergen. Daar fietsen de expeditieleden over oude spoor- en Romeinse wegen door en langs de Vlaamse Ardennen. Het laatste stukje voor de Boembekemolen is langs het Mijnwerkerspad, de oude treinroute die Zottegem met Henegouwen verbindt.”

“Aan de Boembekemolen worden de deelnemers opgewacht door een team vrijwilligers die voor hen zullen koken en een unieke slaapplaats hebben gecre ëerd in de natuur. Afsluiten doen we zaterdagavond met een kampvuur en ons eigen Boembekebier.”

Vorig jaar leverde deze sponsortocht in totaal 131.660 euro op voor de natuur in Vlaanderen. Dat geld werd gebruikt om natuurgebieden aan te kopen en te beheren. Ook minister van Natuur Joke Schauvliege legde toen een stuk van de route per kano af. Net als vorig jaar staan ook dit jaar de Fruitratjes aan de start. Zij zamelen geld in voor natuurgebied Het Burreken in Brakel (foto team Fruitratjes).

En in 2018?

In 2018 komt er een nieuwe Expeditie Natuurpunt. We verhogen het maximum aantal inschrijvingen tot 100 teams. De routes worden volledig omgegooid tot combinatieroutes (zowel fietsen, wandelen als kano ën in 1 route).” Sluit Thijs af.

X