Oosterzeelse rensters naar Europese olympische spelen

Katrijn Luna Montenaken

Oosterzele, 28/06/2017 – De Oosterzeelse jeugdrensters Luna Renders (Keukens Redant CT) en Katrijn De Clercq (Van den Hauwe CT) ontvingen recent Van het BOIC een selectie voor het Europees Jeugd Olympisch Festival van 22 tot 29 juli in Gyor, Hongarije. Deze EJOF wordt georganiseerd zoals de Olympische Spelen maar dan met minder sporten en voor (Europese) jeugdatleten. (GDC)

Belgi ë neemt deel aan 8 sporten, waaronder het wielrennen. Hiervoor worden zowel bij de jongens als de meisjes telkens 3 renners uit de nieuwelingencategorie geselecteerd. Bij het trio meisjes vinden wij beide Oosterzeelse rensters terug, een unicum, zeker voor zo’n kleine gemeente. Samen met de Limburgse Dina Scavone vormen zij de Belgische meisjesploeg.

Luna startte pas in 2015 als wielrenster, maar onlogisch is dat niet, het zit in de genen want zowel papa Nico als mama Bianca waren jaren in de wielerpelotons te zien. Zij pikte de draad goed op en wist zich dadelijk bij de beteren van haar leeftijd te plaatsen met als hoogtepunt Belgische titel in het tijdrijden bij de meisjes U15. Katrijn is reeds sinds 2010 actief in de wielersport, zij startte als miniem op 8 jaar en haalde als jeugdrenster reeds tal van overwinningen.

Deze winter waren Luna en Katrijn op de piste sterk bezig, zij behaalden onder hun beiden 6 van de 8 individuele titels bij de meisjes nieuwelingen en haalden daarna ook nog zilver op het BK ploegkoers dames jeugd (zie foto) waar ze enkel moesten onderdoen voor het sterke juniorenduo Bossuyt-Selosse.

Katrijn Luna BK ploegkoers

Ook op de weg lieten ze zich dit seizoen reeds positief opmerken, Luna heerste in de tijdritten, werd o.a. provinciaal en Belgisch kampioen in die discipline terwijl Katrijn ook telkens podium reed. Op de weg wist Luna reeds 2 overwinningen te halen, zowel in Veldegem als in Hoegaarden vloerde ze iedereen in de spurt, junioren inclusief. Katrijn moest als eerstejaars wat wennen aan het vrouwenpeloton, maar op Pinkstermaandag in De Pinte wist ook zij de oppergaai af te schieten.

Zij worden nu beloond met deze selectie in hun nog jonge sportloopbaan. Op zaterdag 22 juli vertrekken zij met de Belgische delegatie met in totaal 62 Belgische jeugdsporters naar Hongarije en blijven er tot zondag 30 juli.

Wie voor hen wil supporteren kan dat op dinsdag 25 juli wanneer zij strijden in de tijdrit over 10km en op donderdag 27 juli tijdens de wegrit over 44km. Ze moeten het daarin opnemen tegen de Europese top in hun leeftijdscategorie, zij weten dus waarvoor ze trainen de komende weken. Wij wensen hen veel succes op deze eerste internationale ervaring en hopen dat ze ook daar kunnen schitteren. Wij houden het thuisfront op de hoogte, onze redactie zal kort op de bal spelen.

(Geert De Clercq)