Afval van Rock Zottegem wordt verwerkt tot zitbanken

PDV_Afval Rock Zottegem 1

Zottegem, 03/07/2017 – Zitten we in Zottegem binnenkort op banken gemaakt uit het afval van Rock Zottegem? Het zou zo maar eens kunnen want organisator Kurt De Loor heeft een concept uitgewerkt waarbij zoiets in elk geval mogelijk wordt. (PDV)

RZ17-scherm-eco-id-black.png

Alle bierbekertjes die tijdens Rock Zottegem gebruikt worden zullen verwerkt worden tot fraaie zitbanken die daarna een prominente plaats krijgen in het Zottegemse straatbeeld. De Loor werkt voor zijn “Crazy Eco-Project” samen met het bedrijf Eco-oh! dat de bekertjes zal wassen en smelten in bankvorm, Ilva, Universiteit Gent en Maes.

“Al jaren proberen we bij Rock Zottegem zo ecologisch mogelijk om te gaan met het afval, maar dit jaar gaan we dus nog een heel stapje verder. We zijn heel erg fier dat we dat met deze partners kunnen realiseren.”

“We willen onze festivalgangers zoveel mogelijk oproepen om de bekertjes in te wisselen. Net zoals andere jaren kunnen ze de drankbekertjes inzamelen, voor 30 ingezamelde bekertjes krijgen ze een gratis drankje of een leuk
gadget. Die bekertjes worden door onze vrijwilligers dan afzonderlijk gesorteerd en na het festival door ILvA naar het bedrijf ECO-oh! gebracht in Houthalen-Helchteren.”

Ook bij UGent zijn ze tevreden om deel uit te maken van dit unieke pilootproject. “Iedereen kent de zee aan plastic  bekertjes die na een festival achterblijven op het festivalterrein. Dit is een mooi en visueel pilootproject dat aantoont wat
mogelijk is als verschillende actoren in de keten met een beetje goede wil rond tafel gaan zitten,” laten professoren Kim Ragaert en Steven De Meester weten.

“Dit zou eigenlijk moeten doorgetrokken worden naar alle producttoepassingen
zodat de consument weet dat doordacht recycleren echt de moeite loont.”

ILvA zet ook ‘Crazy Eco-teams’ in op het festivalterrein zelf om de bekertjes in te zamelen en de festivalgangers attent te  maken op het ‘Crazy Eco-project’. Bovendien plaatst ECO-oh! enkele bankjes op het festivalterrein zodat de festivalgangers met hun eigen ogen kunnen zien wat er van hun drankbekertjes kan worden.”