Peter Sagan uit de Tour gezet! Vergeleken met de affaire ‘Steve Bauer’ versus ‘Claude Criquielion’ (WK van 1988) had dit niet mogen gebeuren

claude criquielion wk 1988.jpg

Volgens mij de beste wielrenner ter wereld, is na een ellenboogincident tijdens de massasprint in de vierde rit uit de Tour de France gezet. (KDP)

We hebben het gisteren allemaal gezien: Sagan duwde de Brit Mark Cavendish in volle sprint in de nadarhekkens met een beweging van zijn elleboog. De organisatie strafte Sagan na aankomst aanvankelijk met punten- en tijdsaftrek en een verwijzing van de 2e naar de 115e plaats! Doch de jury oordeelde even later, kennelijk na grondiger inzage van het reglement en na protest van het team van Cavendish, dat Sagan een collega wielrenner in gevaar had gebracht. En daarop staat ‘uitsluiting’ als straf!

Als we nu even aan het Wereldkampioenschap van 1988 in Ronse terugdenken, in dit WK was Claude Criquielion mogelijk een tweede keer wereldkampioen geworden als hij in de spurt met drie niet was gehinderd en in de nadarhekkens was geduwd door de Canadees Steve Bauer. De legendarische spurt kreeg een lange staart die tot in de rechtszaal reikte en Claude kreeg geen gelijk. In diezelfde gerechtsfilosofie zou nu Peter Sagan niet mogen uitgesloten worden!!

Achteraf bekeken was dat proces tegen Bauer een vergissing’, vertelde Criquielion later.

‘Ik ben in 1988 beginnen procederen en pas in 1996 kwam de uitspraak. Er waren geen winnaars en geen verliezers, maar omdat ik de klacht had ingediend moest ik opdraaien voor de kosten, in totaal zo’n 500.000 Belgische frank (12.400 €). Bovendien heeft die hele zaak het voorval nog meer aandacht gegeven. De meeste mensen beginnen nog steeds eerst over Ronse en pas dan over mijn wereldtitel in Barcelona.’

Toch is de wonde bij Claude, die op 18 februari 2015 overleed, nooit geheeld.

Karel De Pelsemaeker