Katrijn De Clercq (Oosterzele) en Febe Kesteleyn (Zwalm) tonen hun pistebenen

20170704 Piste Rumbeke podium DJ

Sport, 08/07/2017 – In Vlaanderen is er maar 1 open baan waar er meetings worden gereden met pistefietsen: de velodroom Defraeye-Sercu in Rumbeke, een kleine gezellige betonpiste met de dimensies (167m) en vorm van het Gentse Kuipke en enkele jaren geleden als geklasseerd monument volledig gerestaureerd en gemoderniseerd, een pareltje weggestoken in een woonwijk. (GDC)

Nadat eind vorig jaar het organisatiecomit é de handdoek gooide, is de draad gelukkig weer opgenomen door enkele vrijwilligers met steun van de stad Roeselare, de provincie West-Vlaanderen en Cycling Vlaanderen. Zij organiseren tijdens de vakantiemaanden 4 meetings, ideaal om tijdens de zomer de pistevaardigheden nog eens aan te scherpen. Vijf dames nieuwelingen trokken dinsdag naar Rumbeke voor de eerste meeting, waaronder onze 2 regiorensters Katrijn De Clercq (Van den Hauwe Ct) en Febe Kesteleyn (Isorex CT). Katrijn mocht als Belgisch kampioene Omnium overigens aantreden in haar tricolore outfit.

In het eerste nummer, de baanronde reden onze meisjes de beste tijden met 11,39” voor Katrijn en 12,04” voor Febe. Katrijn klokte zo als eerstejaarsnieuwelinge af op slechts 4/100” van de besttijd in de piste welke door een juniore werd gereden. Van een opener gesproken.

Als tweede nummer staat een scratch op het programma. Katrijn gaat vrij snel na de start in de aanval en neemt een kleine halve ronde voorsprong. Febe gaat met Kyenta Vanwalleghem in de tegenaanval en zij laten de twee anderen achter zich. Katrijn dringt niet aan, waardoor er een kopgroep van 3 ontstaat. Halfweg plaatst de Oosterzeelse een nieuwe versnelling en nu kan enkel de dame uit Zwalm terug aansluiten. Beiden zijn pistiers met ruime ervaring en verzorgen de show. Katrijn dringt Febe op 6 ronden van het einde de koppositie op en blijft ijzig kalm in het wiel, wanneer op 2 ronden van het einde Febe de sprint inzet pareert Katrijn en neem vlot over om ook de scratch te winnen. Terug 1 en 2 voor onze regiorensters.

Het slotnummer is een puntenkoers over 40 ronden met 4 sprints. De eerste ronden worden rustig afgelegd waarna Katrijn de leiding wordt opgedrongen. Enkele ronden voor de eerste sprint plaatst zij een versnelling en niemand raakt nog aan haar wiel. Na de eerste sprint trekt ze stevig door en enkel Febe blijkt in staat dit tempo te volgen. Wanneer halfweg de wedstrijd opnieuw wordt gesprint hebben zij reeds een winstronde genomen en gaan in dezelfde volgorde over de streep. Het gaat zo nog even door maar de onderlinge rivaliteit speelt weer op, er wordt hoog spel gespeeld en in de derde sprint moet Katrijn zich reppen om als eerste over de streep te komen Febe moet slechts nipt de duimen leggen. De twee blijven rivaliseren, mooi voor het publiek, maar Kyenta komt terug aansluiten wat de slotsprint voor dubbele punten terug extra spankracht geeft, wanneer Katrijn evenwel haar laatste versnelling plaatst blijkt dit opnieuw voldoende, Febe wordt nogmaals tweede.
Als alles wordt opgeteld is het duidelijk dat Febe tweede wordt en Katrijn de meeting heeft gewonnen met het maximum der punten. Bloemen mee naar huis en opdracht volbracht.

Meer foto’s op de Facebookpagina van Marc Regaert.