Zottegemse 11 juli-viering met koorzang, beiaardmuziek en optredens op de markt

 

6ceeaf03-9e11-45b0-b6ac-584a5053faf3

Zottegem, 09/07/2017 — Op dinsdag 11 juli viert Zottegem het Feest van de Vlaamse Gemeenschap met een vijfdelig muzikaal programma. Voor het eerste driedelige luik ervan is ’s namiddags de dekenale kerk de centrale locatie. Vanaf 19 uur speelt het verdere gebeuren zich af op de Markt met optredens van onder andere Niels De Stadsbader. (C.C.)

Gedurende enkele jaren, tot in 2009, was in het kader van het meerdaagse muziekevenement ‘Park op Stelten’ het park met het Duvel Droomschip achter het Kasteel van Egmont ook voor de stedelijke 11 juli-viering de plaats van afspraak. Samen met de beslissing om dat muziekfestival af te voeren, werd er in 2010 ook voor geopteerd om de 11 juli-viering in een ander kleedje te steken en om voor deze festiviteit terug te keren naar de Markt. Sindsdien was meer bepaald de dekenale kerk de centrale locatie en dit is nu nog het geval. Wel wordt aan de concerten in de centrumkerk ditmaal nog een tweede luik gebreid met optredens van Niels Destadsbader (van 19 tot 20u15) en van Andy Sergeant & band (van 21 tot 22u30) op het marktplein. Eerstgenoemde komt daarna ook nog op het podium van de 11 juli-viering in Antwerpen (rechtstreekse uitzending op E én) en op de kermis in Balen.

13u30: Beiaardrecital door Paul Hoste

dsc_0753

Zoals al meerdere jaren het geval is, zal de stedelijke 11 juli-viering geopend worden door Paul Hoste met een speciaal beiaardconcert. Ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap zal de Zottegemse stadsbeiaardier vanuit de toren van de dekenale kerk aan de Markt zowel Vlaamse volksliederen en origineel beiaardwerk van Vlaamse componisten als transcripties van 18de-eeuwse klaviermuziek over de binnenstad laten weerklinken.

Ziehier het volledige programma dat hij zal uitvoeren tussen 13u30 en 14u30: 1. Uit het Joannes de Gruijttermanuscript (18de eeuw: Contredans, Andante, Presto, Gigue, Courante); 2. Vlaamse volksliederen — deel 1; 3. Bewerking door Paul Hoste van Japans lied ‘Haru no umi’; 4. Thema met variaties (J. Lerinckx); 5. Uit het Joannes de Gruijttermanuscript (Andante, Le petit amoureux, Andantino, Adagio, Allegro); 6. Vlaamse volksliederen — deel 2; 7. Plantation-song (E. Nielsen); 8. Fantasia (C. Van Eyndhoven).

15 uur: Crescendo Zottegem

crescendo-zottegem-1

Ook Crescendo Zottegem heeft een traditie met de stedelijke 11 juli-vieringen. Onder leiding van dirigent Marleen Bijl zal dit zangkoor om 15 uur in de centrumkerk volgend programma ten gehore brengen, waarvan het derde deel als slotsamenzang.

Deel 1 — Sacrale werken: Ave Maria (Edgar Tinel); Kyrie en Gloria uit de Missa Brevis (Ton de Leeuw); O Crux Splendidior en Laudate Domini (beide: Sebastiaan van Steenberge). Laatstgenoemde componist is afkomstig van Zottegem en ook kapelmeester aan de kathedraal van Antwerpen.

Deel 2 — Europa in Vlaanderen: Frankrijk / Cantique de Jean Racine (Gabri ël Faur é); Duitsland / In stiller Nacht (Johannes Brahms); Itali ë / Per divina bellezza (Philippe de Monte); Spanje / Todos los bienos (Juan del Encina); Engeland / Country Garden (Percy Grainger).

Deel 3 — Slotsamenzang: Lied van mijn land (Ignace De Sutter / Juliaan Wilmots; tekst: Anton van Wilderode); Gebed voor het vaderland (Gaston Feremans; tekst: Remi Pirijns).

– 16 uur: Aquarius uit Gent

Als gastkoor zal ditmaal Aquarius uit Gent concerteren. Dit 24-koppig professioneel kamerkoor zal onder leiding van dirigent Mark Michael De Smet volgend programma verzorgen:

Au commencement (Lucien Posman); Manemane (Ching-Wen Chao); Mijn mond zong, mijn hart treurde (Veijo Tormis); Song of Hope (Anthony Ritchie); Trois beaux oiseaux du paradis (Maurice Ravel); Laat de mensen dansen (Wannes Van de Velde, bewerkt door Kristiaan Van Ingelgem); In de grond (id.); Virgencita (Arva Part); Wie komm ich zu meines Schwiegervaters Haus? (Kurt Schwaen); Ach Mutter, herliebste Mutter (Kurt Schwaen); Ushururu (Lucien Posman).

Voegen we hier nog aan toe dat de toegang tot alle concerten en optredens gratis is. Het stadsbestuur becijferde de kostprijs voor de organisatie van deze stedelijke 11 juli-viering op 10.000 euro. (C.C.)