Oudenaarde: maaltijden van maximum 3 euro voor kansarme gezinnen

DSC_0038.jpg

Oudenaarde, 21/07/2017 –  Op de OCMW-Raad van 17 juli werd beslist   op in het kader van (kinder)armoedebestrijding in te stappen in een nieuw samenwerkingsverband. Nadat het OCMW al eerder een samenwerking met Delhaize opstartte komt er nu ook een samenwerking met de Colruyt.

Maaltijden van maximum 3 euro voor kansarme gezinnen  

Gezinnen met thuiswonende kinderen met een OK-pas zullen in de Colruyt de ingredi ënten voor recepten kunnen kopen waarbij zij gegarandeerd nooit meer dan 1, 2 of 3 euro per portie zullen betalen.

De Colruyt zal hiervoor   elke 14 dagen een budgetvriendelijk receptenboekje opmaken dat 6 gemakkelijke en kindvriendelijke recepten bevat. Elk recept geldt voor 3 porties  en kost gegarandeerd niet meer dan 1,2 of 3 euro per portie. De klant weet vooraf wat hij zal betalen aan de kassa. Elk recept bevat bovendien tips om restjes van de maaltijd te verwerken zodat overschotjes nuttig kunnen   gebruikt worden. Er worden ook tips gegeven om de kinderen in de keuken te laten helpen. Af en toe wordt er een gratis product gegeven om te gebruiken in de keuken.

Het receptenboekje wordt om de 14 dagen thuis toegestuurd aan diegenen die zich inschrijven voor dit receptenboekje. De gebruikers hebben geen aankoopverplichting en er worden geen bijkomende promoties opgezet voor deze groep.

Stefaan Vercamer, OCMW-voorzitter: “Het OCMW zal enkel gezinnen met kinderen met een OK-pas toelaten tot dit project. Dit zijn gezinnen met een zeer laag inkomen dat onder de Europese armoedegrens ligt. Dit project past volledig in onze aanpak van kinderarmoede in onze stad.”

Het is de bedoeling dat dit   later ook gekoppeld wordt   kookdemonstraties en budgetkoken. In het lokaal dienstencentrum De Vesting gebeurt dit nu al regelmatig.

Dit nieuw project sluit ook naadloos aan bij een vroeger initiatief van de sociale dienst van het OCMW die, samen met de cli ënten, een goedkooprecepten kookboek uitbracht.

Samenwerking OCMW met Delhaize en Colruyt is complementair

Stefaan Vercamer: “De samenwerking met de Colruyt is complementair met de samenwerking met Delhaize Oudenaarde. Daar worden dagelijks de bijna vervallen producten opgehaald door vrijwilligers, ingevroren en gratis ter beschikking gesteld van de Ok-pas gebruikers in de sociale kruidenier de Kaba.”

De sociale kruidenier is onlangs verhuisd van de gebouwen in het oud klooster op het bisschopskwartier naar de site van het Sociaal Huis op de Meerspoort. Men voorziet de opstart van het project met de Colruyt in september.