Herzele: sulfiet op het etiket, niet in het vlees (Update)

unnamed

Herzele, 09/08/2017 – Climaxi meldt dat er in de Carrefour van Herzele vleeswaren te vinden zijn waarbij het sinds 1998 verboden sulfiet op het etiket staat vermeld. Carrefour heeft het over een vergissing en stelt met klem dat sulfiet niet meer wordt gebruikt.

Filip De Bodt van Climaxi legt uit: “Sulfiet is een schadelijk bewaarmiddel dat vitamines in de voeding afbreekt en gebruikt wordt bij wijn, gedroogde vruchten, bier enz… Het gebruik bij vlees werd in 1998 verboden omdat het vlees door sulfiet zijn rode kleur bewaart. De klant kan dan niet meer zien in welke staat het vlees echt is.”

Na melding van de vondst op het etiket, antwoordde perswoordvoerder  Vera Vermeeren  van Carrefour Climaxi deze week in een mail:

“Graag informeren wij u dat Carrefour de wetgeving strikt naleeft. Sulfiet wordt bijgevolg niet gebruikt en hoort niet thuis in de opgesomde ingredi ënten van dit product.  Dankzij uw opmerking hebben wij vastgesteld dat sulfiet, per abuis, nooit uit de ingredi ëntenlijst van dit product op de gebruikte weegschaal van deze zelfstandige winkel werd gehaald, ook al werd het niet meer in het product gebruikt. Dit is nu wel gebeurd.”

Update

Climaxi meldt dat Carrefour een nieuwe reactie heeft bezorgd.

Bernard Van Outryve: “Op basis van een foto van 2016 laat u uitschijnen dat Carrefour sulfieten aan vleeswaren zou toevoegen. Net als mijn collega Vera Vermeer u gisteren al antwoordde, informeer ik u dat Carrefour in het algemeen, en deze zelfstandige winkel in het bijzonder, geen sulfiet aan haar pr épar é toevoegt. U bent wellicht op de hoogte dat wij anderzijds bij wet verplicht zijn de ingredi ënten te vernoemen van producten die gebruikt worden om pr épar é te bereiden, m.n. mayonaise. De opsomming ervan vindt u op het etiket en start met “mayonaise: koolzaadolie ….”. Het gebruik van het conserveermiddel E224 is bij de productie van mayonaise toegestaan, die op zijn beurt toegestaan is bij de bereiding van pr épar é. Deze zelfstandige uitbater heeft bijgevolg 100% conform de wetgeving gehandeld en verdient het niet — om samen met 780 andere winkels – met de vinger te worden gewezen.”

“Wij keken na of dit inderdaad het geval is en stelt met enige verbazing vast dat de Europese regelgeving dat inderdaad toelaat”, aldus Climaxi. “Men mag een aantal zaken niet gebruiiken of toevoegen, maar als ze in de ingredi ënten zitten, dan mag dat wel. Hoe vreemd het ook klinkt, men heeft dus idd. geen enkele formele wetsovertreding begaan, al kan enkel een analyse vand e volledige samenstelling daar zekerheid over bieden. Climaxi roept de kamercommissie en Europa op om dergelijke verwarring in de toekomst onmogelijk te maken. Climaxi stelt ook vast dat de reacties van beide persverantwoordelijken enigszins tegenstrijdig zijn. Gisteren mag sulfiet absoluut niet worden gebruikt en hoort het niet thuis bij de ingredi ënten. Vandaag mag het wel in een ingredi ënt van de ingredi ënten!”