Verschrompelen de openbare markten?

Markt Geraardsbergen

Algemeen, 21/08/2017 –  Volgens een onlangs gepubliceerde studie hebben de wekelijkse markten het moeilijk om nog een rendabel aantal kopers aan te trekken. Wij gingen een kijkje nemen op de wekelijkse markt in Geraardsbergen, een van de oudste markten die reeds van in de Middeleeuwen bestaat. (FDS)

Het voorheen zo bloeiend marktgebeuren in Geraardsbergen met drie afzonderlijke markten waaronder de hoofdmarkt in het centrum, een afzonderlijke veemarkt op de Vesten en de varkensmarkt in de Karmelietenstraat, is aanzienlijk gereduceerd. Begrijpelijk dat afzonderlijke vee- en varkensmarkten verdwenen. Wat opvalt, lege staanplaatsen tussen de opgestelde kramen, met inbegrip van eetkraampjes stonden 45 kramen opgesteld.. Tot voor kort stonden nog kramen opgesteld in de belendende Vredestraat, Brugstraat en zelfs Penitentenstraat. Nu volstaat het marktplein voor deze stilaan wegkwijnende wekelijkse markt. Enorm verschil met Ninove waar de wekelijkse dinsdagmarkt elke week een massa volk aantrekt. De nabijheid en dynamiek van het aanpalende winkelcentrum Ninia, bloeiende handelspanden en stijlvolle horecazaken,  draagt daar in niet geringe mate toe bij.

(Freddy De Schuiteneer)