Zottegem Atletiek, terecht fier op jeugdwerking

Maaike (4)

Zottegem, 04/09/2017 –  Het succes en het voortbestaan van een sportvereniging staat of valt met een goede jeugdwerking. Dat is niet anders bij Zottegem Atletiek (ZA),  Lees hierna de getuigenissen  Maaike Deplorez, Bjarne Machtelinckx, Florian Ligneel en Lucas Lievens.

Bijzonder aan Zottegem Atletiek is dat jonge atleten de kans krijgen om zonder prestatiedruk of torenhoge verwachtingen aan sport te doen. De trainers en begeleiders, die allen kunnen terugkijken op jaren ervaring en succes binnen de Vlaamse atletiekwereld, vertrekken van de intrinsieke motivatie van de atleet en bouwen hierop verder. Ze sturen bij waar nodig, maar steeds zonder verplichtingen. Het is die gezonde, persoonlijke aanpak die ervoor zorgt dat jonge atleten op hun eigen tempo en in alle vrijheid hun talenten kunnen ontplooien. De complexloze atletiekbeleving primeert bij ZA en de olympische filosofie heeft ook de voorbije jaren geleid tot een nieuwe generatie beloftevolle jeugdatleten die regelmatig mee kan strijden op provinciaal en nationaal niveau. De constante, tomeloze inzet en de uitmuntende prestaties van alle ZA-jeugdatleten is opmerkelijk te noemen, maar een gedetailleerde beschrijving zou ons te ver leiden. Daarom kozen we ervoor om, ter illustratie, wat meer achtergrond te bieden bij de prestaties van een selectie ZA-jeugdatleten, met name Maaike Deplorez, Bjarne Machtelinckx, Florian Ligneel en Lucas Lievens.

Maaike Deplorez sloot zich in 2009, na lang aandringen bij haar ouders, aan bij ZA. Het enthousiasme van de toen elfjarige Maaike werkte zodanig aanstekelijk dat ook al haar jongere broers en zussen lid werden van ZA. Maaike begon als veldloopster, maar schakelde al vrij snel over naar het kortere, explosievere werk toen ze al spelenderwijs kennismaakte met de sprint- en werpnummers. Maaike is al jaren een voorbeeldige atlete die amper een training mist, zelfs nu ze haar hogere studies heeft aangevat. Met clubrecords en ereplaatsen op provinciale kampioenschappen in diverse disciplines toont ze aan een zeer veelzijdige atlete te zijn.

“Mijn veelzijdigheid heb ik voor een groot deel te danken aan de trainers van ZA die mij al jaren met raad en daad bijstaan, zonder druk.  Zottegem Atletiek is voor mij veel meer dan enkel maar een sportvereniging. Het is een club waar sportbeleving en wederzijds respect hand in hand gaan.” klinkt Maaike overtuigd.

Bjarne Machtelinckx is wat ze noemen een laatbloeier. Pas drie jaar geleden, hij was toen al 16, werd hij lid van Zottegem Atletiek en maakte hij op een ongedwongen manier kennis met de atletieksport.  Dankzij de lange termijn visie en de verstandige opbouw van trainer Luc Lievens groeide Bjarne in korte tijd uit tot een atleet die mee kan strijden op provinciaal en zelfs nationaal niveau, vooral dan op de steeple waar hij zowel vorig als dit jaar een provinciale titel op zijn naam kon schrijven. Bjarne is ondertussen ook een vaste waarde geworden in de top-10 van de jaarlijkse ranglijsten van zijn leeftijdscategorie.

Bjarne (2)

“Wat ik vooral apprecieer aan ZA, zijn de kameraadschap en de inzet van sympathisanten en vrijwilligers. Jong en oud moedigen elkaar aan, zowel op training als op wedstrijd,” oordeelt Bjarne.

Florian Ligneel sloot zich op 10-jarige leeftijd aan bij ZA.  Op de jeugdtrainingen van ZA ontdekte hij zijn talent voor de werpnummers.  Al op zijn elfde behaalde hij de eerste van een lange reeks provinciale titels. Op die manier trad hij in de voetsporen van zijn broer Kasper en zijn vader Ronny,  die vroeger zelf uitblonk op de marathon.  Onder begeleiding van trainer Davy Van Tricht maakte Florian grote vooruitgang. Zo behaalde hij bij de cadetten en scholieren maar liefst 2 Belgische en 6 Vlaamse titels in het kogelstoten, discuswerpen en hamerslingeren.  Toen trainer Davy Van Tricht helaas moest afhaken om beroepsredenen, werd er gezocht naar een nieuwe omkadering voor Florian.  Die werd gevonden in de figuren van Jo Van Daele (voormalige Belgisch recordhouder  discuswerpen) en Patricia Blondeel (meervoudig Belgisch kampioene in de werpnummers).  Florian, inmiddels 19 geworden en hogeschoolstudent, ambieert ook dit jaar podiumplaatsen op het Belgisch kampioenschap, in de juniorencategorie.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

“Zoals steeds zal ik deelnemen aan het Belgisch kampioenschap onder de vlag van ZA, de club die mij al van in het begin de nodige ondersteuning, begeleiding, accommodatie en trainingsmateriaal heeft geboden,” aldus Florian.

Lucas Lievens, amper 14, maakte dit jaar een grote evolutie door. Hij liet voor het eerst van zich spreken tijdens het afgelopen veldloopseizoen met een onverwachte provinciale titel en een mooie 9de plaats op het Belgisch kampioenschap. Ook op de piste kan hij aardig uit de voeten. Hij verpulvert het ene persoonlijke record na het andere en is, onder de deskundige begeleiding van zijn grootvader, bezig met een gestage klim op de Belgische ranglijsten. Recent behaalde hij zelfs een provinciale titel op de steeple.

DSCI5932 (1)

“Het belangrijkste is dat ik plezier kan beleven aan mijn sport, in een club waar ik me goed voel. Prestaties zijn geen doel op zich, maar zijn wel mooi meegenomen,” zegt Lucas.

Meer info?

De jeugdwerking van ZA staat open voor alle jonge atleten, ongeacht hun niveau, ambitie of beperking. Ook andersvalide (jeugd)atleten kunnen dus terecht bij ZA. De voorzitter van de club heeft immers ervaring met het begeleiden van enkele paralympi ërs. Wenst u meer informatie over de club of wil u zich aansluiten? Bekijk dan de website (www.zottegem-atletiek.be  ) of stuur een mail (za@val.be).

X