Jolien D’Hoore behaalt tweede overwinning

sized_1-RUDY5044

Wielrennen, 08/09/2017 – De tweede etappe van de Lotto Belgium Tour was een rit in lijn van bijna 107 kilometer met start en aankomst in Herselt, in de provincie Antwerpen. De rensters kregen een glooiend parcours voorgeschoteld, met negen offici ële hellingen onderweg. Aan het eind behaalde Jolien D’hoore haar tweede overwinning van de week. (RS)

sized_1-RUDY4972

Er waren een aantal aanvalspogingen nodig vooraleer van een echte ontsnapping sprake was. Dit trio slaagde erin om een kloofje te slaan op het peloton: Barbara Guarischi (Canyon – SRAM), Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) en Vita Heine (Team Norway). Zeventig kilometer voor het einde maakte Winanda Spoor (Lensworld — Kuota) de aansluiting. Op dat moment bedroeg de voorsprong van de kopgroep slechts vijftien seconden, maar ze breidden die vervolgens uit tot meer dan een minuut. Bij het ingaan van de eerste van vier lokale rondes van 12,3 kilometer was de kloof uitgegroeid tot 1’50”. Twee ronden verder bleef daar nog slechts een halve minuut van over, maar het leiderskwartet wilde zich niet zomaar gewonnen geven. Uiteindelijk slaagden ze erin om tot de slotkilometer voorop te blijven.

sized_1-RUDY4934

Nadien sprintte het peloton voor de ritzege en Belgisch kampioene Jolien D’hoore bleek de snelste van het pak. Ze versloeg Marianne Vos (WM3 Pro Cycling team) en Coryn Rivera (Team USA). Daarmee is de bezetting van de top drie dezelfde als de voorbije dagen. D’hoore neemt de leiderstrui opnieuw over van Vos. Ze leidt ook het puntenklassement en is nog steeds de beste Belgische. Coryn Rivera behoudt de trui van beste jongere.

sized_1-RUDY5111

Jolien D’hoore: “Vandaag kwam het erop aan om me onderweg kalm te houden en energie te sparen voor de lastige etappe van morgen naar Geraardsbergen. Ik had Lotte Kopecky, die deel uitmaakte van de vlucht, zeker de dagzege gegund. In de finale begon WM3 echter te achtervolgen, zij wilden duidelijk met Marianne Vos voor de overwinning gaan. Ik nestelde me in haar wiel en kwam er niet meer uit. Het werd een hectische sprint, want de vluchters werden pas op een driehonderdtal meter van de streep ingerekend. Marianne kwam aan het einde één iemand tekort om de sprint aan te trekken en dat kwam perfect uit voor mij. Zoals ik eerder deze week zei, kwam ik vooral naar de Lotto Belgium Tour om me voor te bereiden op het WK. Ik had helemaal niet verwacht om hier twee keer te winnen. Ik mag nu de leiderstrui dragen in de slotrit en ik zal die uiteraard verdedigen. Morgen wordt het een kwestie van overleven, het wordt niet eenvoudig om de eindoverwinning in de wacht te slepen. De voorspelde regen zal de koers extra zwaar maken. Het wordt zaak om helemaal voorin te zitten aan de voet van de Muur.”

sized_1-RUDY5154

 

Vita Heine, van het Noorse nationale team, houdt aan de lange ontsnapping de bergtrui over. En daar was het haar ook om te doen.

Vita Heine: “Het was mijn doel om vandaag de bergtrui te veroveren. Nadat ik in de ontsnapping de eerste keer had gesprint voor de bergpunten, kwamen we overeen dat ik telkens de punten zou mogen pakken als ik maar een constant tempo onderhield bergop. Het duurde lang voor we onze voorsprong een beetje konden uitbouwen en toch bleven we uiteindelijk bijna voorop tot de finish. Het is jammer dat we niet voor de ritzege konden strijden, maar tot heel diep in de finale had ik ook niet gedacht dat die kans erin zat. Morgen wordt een zware dag en Marianne Vos zal een grote bedreiging vormen in het bergklassement. Ik hoop dat ik goed herstel van deze etappe. Ik zal er alvast van genieten om in de trui rond te rijden morgen.”