Kunstwerk ‘Arbre de la r éunion’ in de Sanitary

21886596_10154613484201741_951563982_o

Zottegem, 20/09/2017 – Wie naar Administratief Centrum Sanitary gaat (of moet gaan) zal daar een indrukwekkend kunstwerk van de Zottegemse kunstenaar Thijs van der Linden ontmoeten.

Het betreft een tijdelijke opstelling, mede mogelijk gemaakt door de Zottegemse schepen van Cultuur Sandra De Roeck.  Meer info over Thijs van der Linden lees je op zijn  Studio Arbor website.

Thijs over het werk  Arbre de la r éunion

“Het  is een ontmoetingsboom waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Deze filosofie maakt dat dit kunstwerk heel erg goed geplaatst is in het Sanitary-gebouw, een plaats waar dagdagelijks het bestuur en de bevolking van Zottegem elkaar ontmoeten. De boom is vervaardigd uit polyester en is opgebouwd uit verschillende fragmenten ( assemblage ) van een bestaande knotwilg. De sokkel van de sculptuur is een zitbank waar de toeschouwers even op kunnen gaan zitten, wachten of een praatje slaan. De opdeling van de sokkel komt voort uit mijn interieuropleiding en is een meubel met als functie zitten en opbergen. Het silhouet van de sokkel bestaat uit de vorm van een wilgenblad en de opdeling onderaan geeft de nerven van een wilgenblad weer. Ontmoetingsbomen waren in de oudheid erkenningspunten en ori ëntatiepunten in het landschap. Mensen ori ënteerden zich op deze bomen om te reizen doorheen het landschap. Ook waren sommige van deze bomen zogenaamde gerechtsbomen waar er aan rechtspraak werd gedaan. Markten werden ook gemarkeerd met een boom zodat men van veraf kon zien waar de markt gelegen was. Als kunstenaar werk ik telkens opnieuw rond de betekenis en de geschiedenis van bomen. Bomen hadden een grote rol in onze samenleving. Zoals daar zijn schermbomen, schaduwbomen, etagelindes, ontmoetingsbomen, grensbomen, brandhout, … . Telkens opnieuw probeer ik in het vervaardigen van een nieuw kunstwerk deze geschiedenis naar voor te schuiven en te integreren in het beeldhouwwerk. Tegenwoordig worden bomen veelal aanzien als een decoratief element en vallen vele functies van voorheen weg.”

“Het beeld was ook te zien in de kerk te Michelbeke op de Kunstroute Kunst & Zwalm. Aangezien de stad Zottegem het project Kunst & Zwalm ook ondersteunde was het een uitgelezen kans om met dit beeld een vervolg te geven aan Kunst & Zwalm en het werk tijdelijk tentoon te stellen in het Sanitary te Zottegem. Zelf ben ik hier heel erg tevreden mee, het beeld komt er heel erg goed tot zijn recht en is er heel erg mooi geïntegreerd.”

X