Koekoekskinderen: ben jij een Romein, een Viking of een kind van de melkboer?

maarten lamurseau.png

Herzele, 18/10/2017 – Maarten Larmuseau, geneticus-wetenschappelijk onderzoeker, berekende voor het eerst hoeveel koekoekskinderen (kinderen van de facteur of de melkboer …) in Vlaanderen geboren werden in de voorgaande eeuwen.  

heemkunde hellebaard.gif

Was uw verre voorvader een Romein? Een Viking? Er zijn sites op het internet die het uitzoeken. Mits het toesturen van een speekselstaafje en tegen betaling uiteraard. De betrouwbaarheid? Twijfelachtig. Verwantschap vaststellen via overeenkomsten in DNA is niet zo eenvoudig.  Een goed adres om aan de weet te komen hoe het eigenlijk zit, is Dr. Maarten Larmuseau.

Als geneticus-wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de KUL bestudeert Dr. Maarten Larmuseau de relatie tussen genetica en genealogie. Het erfelijke materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is een uniek archiefdocument dat inzicht biedt in de evolutie van de mens en in onze (recente) geschiedenis. Genetici zijn hierdoor als archivarissen in het DNA op zoek naar sporen uit ons verleden.

Maarten Larmuseau berekende voor het eerst hoeveel koekoekskinderen (kinderen van de facteur of de melkboer …) in Vlaanderen geboren werden in de voorgaande eeuwen. Minder dan men in de volksmond vermoedt. Verder kwam hij via DNA uit op een belangrijke migratie vanuit Frankrijk naar Vlaanderen eind 16e eeuw (beide onderzoeken i.s.m. Familiekunde Vlaanderen) en realiseerde hij met zijn team de genetische identificatie van relieken gelinkt aan Koning Albert I van Belgi ë (via bloedsporen bewaard op boomblaadjes die in 1934 door souvenirjagers of omwonenden werden verzameld in Marche-les -Dames). Het bleek wel degelijk om Koning Albert te gaan. Terwijl het onderzoek van het reliekschrijn van de Zalige Idesbaldus, abt van de Abdij in Koksijde, een verrassende uitkomst kreeg.

Bij het onderzoek van Dr. Larmuseau traden heel wat sterke verhalen naar voren die ook de leken onder ons kunnen interesseren. Als wetenschapper weet hij dit bovendien boeiend voor te stellen. Tegenwoordig bestudeert hij de overervingspatronen in gezichtskenmerken via het vergelijken van 3D-foto’s van familieleden i.s.m. Het Centrum voor menselijke Erfelijkheid in Leuven.

Lezing — Zaterdag 28 oktober om 20 u. — Mediabox-De Wattenfabriek, Solleveld 35.

Toegang: leden 3 euro en niet-leden: 5 euro.

X