Dronken Zottegemnaars voor politierechter en nog andere Koekelarings (2017 – 40)

koekelarings

Zottegem, 19/10/2017 —  Een halloweenreglement en fotoshoot, gft-inzamelingen en fietsencontrole, gratis ontbijt en bloedafnames, wegeniswerken enz. Meer hierover en nog andere nieuwtjes kunt u lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.

– Gratis ontbijt voor de jeugd: In heel Vlaanderen gaat vrijdag 20 oktober door als ‘Dag van de Jeugdbeweging’ en ook in Zottegem worden naar aanleiding hiervan een paar speciale activiteiten georganiseerd door de stedelijke jeugdraad. Zo zal er opnieuw ’s morgens van 7 tot 9 uur aan kinderen en jongeren die het uniform van hun jeugdvereniging aangetrokken hebben, op het Stationsplein een gratis ontbijt (boterkoek, warme chocomelk of koffie, fruitsap en een mandarijntje) aangeboden worden. ’s Avonds om 19u30 wordt in het lokaal op het stedelijk speelplein Hemelrijk voor alle vrijwillige leid(st)ers van de plaatselijke jeugdbewegingen spaghetti geserveerd met een glaasje wijn. Daarna moet de jaarlijkse quizwedstrijd uitmaken wie de ‘Slimste jeugdvereniging van Zottegem’ is.

– Gft opnieuw tweewekelijks: Sinds de maand mei zijn de ILvA-vrachtwagens wekelijks komen langsrijden om de groene containers met gft-afval te ledigen. Vanaf deze week komt er een einde aan die zomerregeling (op vrijdag 20 oktober is er al geen ophaalronde meer voorzien) en wordt er opnieuw naar tweewekelijkse gft-inzamelingen overgeschakeld.

– Laatste bloedinzamelingen: In het kader van de laatste reeks van de driemaandelijkse bloedinzamelingen die het Oost-Vlaams Bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis Vlaanderen dit jaar in Zottegem komt houden, kunnen vrijwillige bloedgevers zich nog nu vrijdag 20 oktober en volgende week vrijdag 27 oktober aanmelden in het OCMW – Woonzorgcentrum Egmont (dienstencentrum kelderverdieping, ingang via A. Gevaertlaan), telkens van 17 tot 20 uur. In het AZ Sint-Elisabeth vond de bloedinzameling voorbije woensdag reeds plaats. Ook nieuwe donoren zijn uiteraard zeer welkom.

– Halloweenreglement: Ook in Zottegem heeft de halloweengekte al meerdere jaren toegeslagen. Ter gelegenheid hiervan geldt evenwel, zoals dit eveneens het geval is voor de driekoningen- en carnavalsperiode rond de jaarwisseling, ook nu een speciale tijdelijke politieverordening die voorschrijft dat het (alleen) vanaf komende zondag 22 oktober — dit naar verenigingen en scholen toe — tot en met woensdag 1 november toegelaten is om zich in halloweenkledij op de openbare weg en/of in openbare plaatsen te begeven.

– Politie controleert fietsverlichting: Zoals in de voorbije jaren ook gebeurde, wordt door de lokale politie in de loop van volgende week opnieuw vooral in de omgeving van scholen en van het station alsook aan publieke fietsenstallingen gestart met een intensieve controleactie op de aanwezigheid en het gebruik van de nodige fietsverlichting. Wanneer door de duisternis of slechte weersomstandigheden het zicht tot ongeveer 200 meter beperkt is, moeten fietsers en bromfietsers zowel voor- als achterlicht doen branden. Dit geldt ook voor kinderfietsjes, mountainbikes en racefietsen. Voorlopig zal het nog om preventieve controles gaan maar in de tweede fase van dit actieplan, vanaf november, zal er repressief opgetreden en geverbaliseerd worden. Wie zich dan nog met een niet-verlichte (brom)fiets op weg begeeft, riskeert een boete.

– Beurs voor aanstaande ouders: In plaats van de vroegere vier wekelijks opeenvolgende informatieavonden houdt de dienst materniteit van het Zottegemse AZ Sint-Elisabeth (Bevegem) nu ongeveer viermaandelijks onder de noemer ‘Baby aan boord’ een informatieve beurs voor aanstaande ouders (ook de partner is dus welkom). Op zaterdag 21 oktober gebeurt dat voor de laatste keer dit jaar. Van 14 tot 17 uur kan men dan in het auditorium op de derde verdieping van het ziekenhuis terecht voor informatie over zwangerschap, arbeid en bevalling, voeding en postnatale zorg enz. Ook kunnen de beursbezoekers via begeleide rondleidingen een kijkje nemen op de kraamafdeling en in het verloskwartier. De toegang tot deze beurs is gratis en op voorhand inschrijven is niet nodig. Voor meer inlichtingen kan men contact opnemen met de AZ-materniteit via 09  364 87 60.

– Oombergenstraat onderbroken: Nog tot en met volgende week vrijdag 27 oktober is de Oombergenstraat in Oombergen afgesloten voor het verkeer. Vanaf de grens met buurgemeente Sint-Lievens-Houtem tot in de bocht voorbij de Astridstraat worden over een afstand van circa 600 meter wegeniswerken uitgevoerd. De bestaande toplaag wordt afgefreesd en vervangen voor een nieuwe asfaltlaag, er zullen nieuwe greppels in gietasfalt voorzien worden en ten slotte moeten ook de nodige wegmarkeringen opnieuw aangebracht wirden. Voor het doorgaand verkeer is een omleiding voorzien via de Provinciebaan, Houtemstraat en Diepestraat (en omgekeerd). Ter vervanging van de haltes op het traject tussen Sint-Lievens-Houtem/Marktplein en Oombergen/kerk is voor de lijnbussen 46 en 47 een tijdelijke (vervang)halte voorzien ter hoogte van de Oombergenstraat.

– Op de foto voor ‘Kom op tegen Kanker’: Het stadsbestuur heeft aan Reflex Zottegem de nodige toelating gegeven om op zaterdag 21 oktober op de Markt in het stadscentrum een stand in te richten waar opnieuw door leden van deze fotoclub een fotoshoot voor het goede doel zal gehouden worden. Passanten zullen er zich tussen 10 en 17 uur kunnen laten portretteren tegen de prijs van 5 euro en de opbrengst gaat integraal naar de organisatie ‘Kom op tegen Kanker’ (indien mogelijk: breng een usb-stick of je e-mailadres mee).

– Nieuwe stookketels: Zowel in het stedelijk Ontmoetingscentrum aan de Gentsesteenweg in Leeuwergem als in een (opvang)woning aan de Faliestraat in Sint-Maria-Oudenhove bleek de oude stookketel van de verwarmingsinstallatie (op mazout) aan vervanging toe. Veertien plaatselijke installateurs werden uitgenodigd om een prijsofferte in te dienen voor het leveren en plaatsen van twee energiezuinige condensatieketels op aardgas. Op basis daarvan is de opdracht uiteindelijk gegund aan de firma Dani ël Van Herzeele uit Elene tegen de kostprijs van 15.079,02 euro (incl. btw).

– Dronken bestuurders voor de politierechter: Op de terugweg vanuit Sint-Lievens-Esse naar huis bleek bij een alcoholcontrole dat S.M. (46) dronken aan het stuur van haar wagen zat. Bovendien gebeurde het al voor de derde keer in korte tijd dat zij betrapt werd op sturen onder invloed van alcohol. Daarom was de politierechter van Oudenaarde dan ook zeer streng en veroordeelde hij S.M. ditmaal tot een rijverbod van twee maanden en een boete van 2.400 euro. Ook moet zij het theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen en slagen in medische en psychologische proeven. De 43-jarige M.L. werd op het matje geroepen nadat hij in de Langestraat in Godveerdegem een voorligger aanreed. Volgens zijn verdediger had zijn cli ënt hem niet opgemerkt omdat hij probeerde zijn portefeuille die van het dashboard gevallen was, op te rapen. Bleek echter dat M.L. ook 2,49 promille alcohol in zijn bloed had. De politierechter bedacht hem hiervoor met een maand rijverbod en een boete van 960 euro. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, moet M.L. ook eerst slagen in medische en psychologische proeven.   (DE BAKKER)

 

 

X