20 jaar Celtic Weekend: Een feest vol Ierse en Schotse gezelligheid!

DDL merelbeke schots weekend 3 5 nov (11)

21/10/2017, Merelbeke – Tijdens het eerste weekend van november vindt in de gemeentehallen opnieuw het jaarlijkse Celtic Weekend plaats. Het wordt een heugelijke gebeurtenis, want het is de 20e editie. Robert ‘Bob’ Minnekeer – whiskyconnaisseur en voorzitter van de Flemish Caledonian Pipes & Drums zit het helemaal zitten. (DDL)

 

Vrijdag 3 tot en met zondag 5 november, Gemeentehallen
Kloosterstraat 32, inkom 10 euro, info: www.fcpd.be

Hoe is het gegroeid?

Bob: We zijn dit jaar toe aan de 20e editie van het Celtic Weekend en dat moet met de nodige luister gevierd worden. Het Celtic Weekend is echt mijn kind. De keuze

voor Merelbeke ligt een beetje voor de hand: we worden er altijd goed ontvangen en krijgen er steeds een mooie hal ter beschikking. Niemand hoeft zich vast te rijden in de stad:

Wat zijn de verwachtingen?

Bob: De aandacht voor het Celtic-gebeuren stijgt elk jaar. Twintig jaar geleden zat het al in de lift en vandaag blijft de interesse groeien. De doedelzak, Ierse dans, Keltische producten uit Galici ë, Bretagne, Wales, etc … meer en meer mensen lopen er warm voor. Wij zien elk jaar een erg enthousiast publiek naar het weekend  afzakken, en doorgaans zijn dat zeer grote liefhebbers van Ierland, Schotland.

Het programma het kan niet anders of de bezoekers worden helemaal onder-gedompeld in de Keltische cultuur.

Bob: “Wees daar maar zeker van. Wij doen er alles aan om de bezoekers het naar de zin te maken. Voor deze editie krijgt iedereen bij het binnenkomen al een gratis whisky, kwestie van de feestelijkheid wat in de verf te zetten. En mensen kunnen in ons restaurant proeven van alle lekkers dat Schotland en Ierland te bieden hebben,  zoals zalm, hertenvlees, de typische kazen. Er zullen verder standhouders staan die Schotse en Ierse muziekinstrumenten verkopen, kilts, kledij, … Een van de blikvangers wordt een Keltisch dorp, waar mensen kunnen zien hoe de Kelten vroeger leefden. En dat alles met talloze optredens.

Het alom bekende gerecht, De befaamde en toch wel beruchte haggis word het ook geserveerd?

Bob: “Jazeker. Bij het serveren van haggis hoort ook een ceremonie. Dit zal twee keer gebeuren. De haggis wordt naar de tafel begeleid met bagpipes, en daarna draag ik een stukje voor uit het gedicht van Robert Burns ‘An ode to Haggis; waarna het gerecht aangesneden wordt, en iedereen eens kan proeven. Ik weet dat er over  haggis nogal wat verhalen de ronde doen. Dat het niet lekker ruikt en vrijwel niet te eten is, maar vandaag is dat helemaal niet meer het geval. Vroeger bestond haggis vooral uit slachtafval dat in een schapenmaag gekookt werd en achteraf meeging met herders die hun schapen gingen hoeden. Het was een bewaarmethode. Soms  begroeven ze de maag in de sneeuw om ze later terug op te graven. Maar vandaag is de voedselwetgeving zo streng dat er amper nog beuling gebruikt wordt. Haggis vandaag bestaat hoofdzakelijk uit hertenvlees, schapenvlees, rundvlees, granen, op smaak gebracht met een klein beetje hart en nieren, geblust met whisky. Ik vind het  alvast lekker, maar ik ga het ook niet alle dagen eten.

Wie komt er zoal het muzikale mooie weer maken?

Bob: “De Celtic Spirit Dancers, een fantastische dansgroep. Daarnaast nog een groep Ierse dansers uit Gent, een troep Galici ërs, onze eigen pipe-band en de West Coast Pipe Band. Er zal een mooie verbroedering zijn tussen de verschillende pipebands en de harmonie ën uit Bottelare en Merelbeke.

Het programma zit er als volgt uit:

Vrijdagavond 19 u

Jubileum Whisky tasting met hapjes €35 (incl. inkom) o.l.v. whisky-icoon Bob Minnekeer

Doorlopend: Flemish Caledonian Pipes & Drums, Ronya akoestische gitaar en zang

Zaterdag

11u00 Flemish Caledonian Pipes & Drums

12u15 Haggis ceremonie en Haggis amuzes

12u45 Quartet Music For Life

13u00 LIR

13u30 Quartet Music For Life

13u45 Flemish Caledonian Pipes & Drums

14u15 LIR

15u00 Ronya

15u30 Celtic Spirit Dancers

16u00 Flemish Caledonian Pipes & Drums

16u45 Celtic Spirit Dancers

17u45 Azdamme

18u45 Flemish Caledonian Pipes & Drums

19u15 Azdamme

20u15 Erwin Libbrecht en Heather Grabham

21u15 Flemish Caledonian Pipes & Drums

Zondag

11u00 Flemish Caledonian Pipes & Drums

12u15 Haggis ceremonie en Haggis amuzes

12u45 Dynamic Duo

13u30 Flemish Caledonian Pipes & Drums

14u15 Harmonie Bottelare

15u00 Flandrach

15u45 Harmonie Merelbeke

16u30 Massed Pipebands

17u15 Flandrach

18u00 Finale Massed band